Zajímavosti ze světa fúzí a akvizic: největší burzy v Japonsku se spojují

20.11.2012 | , Fio banka
INVESTICE


Akcionáři burz Osaka Securities Exchange Co. a Tokyo Stock Exchange Group Inc. schválili fúzi v hodnotě 1,6 mld. USD na zvláštních...

...zasedáních v Tokiu a v Osace.

Tokyo Stock Exchange koupila 66,7 % menšího konkurenta po veřejné nabídce na konci srpna. Akcie burzy v Osace posílily nejvíce od oznámení dohody (+4,1 %).
Fúze je prvním krokem japonské vlády ke stabilizování národního trhu. Od roku 2005 totiž poklesly objemy obchodů s akciemi o více než 3 %, když se investoři začali orientovat spíše na větší Čínu. Podle údajů z 30. června je 134 let stará Tokijská burza největší po stránce tržní kapitalizace obchodovaných akcií za NYSE a Nasdaqem. Osaka - založená v roce 1878 - má své kořeny svázané zejména s obchodováním futures kontraktů na rýži a je to také jediné místo v Japonsku, kde se obchodují futures na Nikkei 225.

Japonsko těžko brání svou pozici

Reputace Japonska jako finančního centra v posledních letech utrpěla.

  • Nikkei 225 oslabil od roku 1989 o 76 %.
  • Tržní hodnota akcií listovaných v Japonsku poklesla od roku 2005 o 10 %. Stejný ukazatel v Číně sedminásobně vzrostl a v Hongkongu posílil o 166 % a posunul tamní burzu na čtvrté místo ve světě.
  • Průměrný denní objem v primárním segmentu Tokijské burzy poklesl meziročně o 11 % na 2 mld. akcií a je o 3 % nižší než v roce 2005.

Podmínky fúze

Osacká burza byla v tendru oceněna na 129,6 mld. jenů (1,6 mld. USD). Dohoda bude vyrovnána akciovým swapem, který oceňuje Tokijskou burzu 1,7krát vyšší částkou. Akcie kombinované společnosti by se v Tokiu měly začít obchodovat 4. ledna.
Dokument k fúzi z minulého listopadu uvádí, že integrovaný informační technologický systém by mohl ušetřit zhruba 86 mil. USD.

Na fúzi či akvizici se v poslední době soustředila i řada dalších burz

Další asijský hráč Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd. čeká na schválení akvizice London Metal Exchange. Vlastník hlavní akciové burzy v Kanadě TMX Group Ltd. byl v září akvírován společností Maple Group Acquisition Corp. Za zmínku stojí i nedávné zamítnutí regulátorů pokusu o fúzi NYSE a Deutsche Boerse.

Zdroj: Bloomberg


Rudolf Plachý
Fio banka, a.s.

Autor článku

Plachý Rudolf

Články ze sekce: INVESTICE