Investoři jsou již léta v šoku

27.11.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


Situace u nás není od té „světové“ nijak výrazně odlišná. I naši drobní investoři se ještě nevzpamatovali z šoku, který je postihl v rámci finančí krize. Od září roku 2008 z fondů stáhli bezmála 100 miliard korun, z toho víc než polovinu hned do konce roku 2008.

Útěchou může být, že přes 60 miliard odešlo „jen“ z fondů peněžního trhu, což nikdy nebyly žádné investice.
Takže čeští investoři vlastně nijak tragicky nezareagovali. Přesto se na kapitálové trhy dosud nevrátili, což je možná nejlépe vidět na srovnání s 30miliardovou poptávkou po státních spořicích dluhopisech před týdnem. Navíc pohled do bankovní statistiky ukazuje další miliardy do tzv. spořicích účtů, kterými banky v posledních letech lákají Spořínky.

Spoříme, ale špatně

Letošní rok bude zřejmě jejich totálním vítězstvím, když za tři čtvrtletí dosahují už 43 miliard korun – možná paradoxně objemem celý nárůst vkladů (termínované vklady i stavební spoření poklesly po 13 miliardách, čímž „vyrovnaly“ 27miliardový nárůst na běžných účtech). Možná však půjde o jejich labutí píseň, protože v prostředí sazeb u nuly banky nemohou do nekonečna ani své milé Spořínky dotovat. Tak již úročení spořáků zamířilo dolů: UCB v tichosti snížila z 2,5 na 1,75 %, ING Konto šlo z 1,75 na 1,5 %.

Ale Spořínkovi můžete do zblbnutí vykládat, že jistota vkladů je jen jistotou reálné ztráty.

Zatím dluhopiy nesly

Jediný segment fondů, který se v posledních třech letech u nás nepotýkal s nezájmem, byly dluhopisové fondy. Jejich překrásné převážně dvouciferné výnosy za poslední rok ale už možná investory spíš upozorňují, že bublina je nafouknutá tak akorát. V USA i renomovaní ekonomové varují před „matkou všech bublin“. Vlády stále chrlí dluhopisy s čím dál nižšími výnosy. Třeba vládní dluh zemí eurozóny jen za druhé čtvrtletí podle Eurostat stoupl na 90 % HDP z 88,2 %.

Totéž i na světě

Všude prchají z akcií – od konce poslední finanční krize přesunuli investoři směrem k dluhopisům a hotovosti 2 biliony dolarů. A přestože existují náznaky, že akciový trh je nyní poměrně bezpečný, drobní investoři to nechtějí slyšet a odliv peněz z akcií pokračuje. Investoři tak sice získají bezpečí, utrpí ale reálné ztráty, protože jejich výnosy nepřevýší inflaci. Ti, kteří se v roce 2008 z trhu stáhli a už se nevrátili, pak udělali chybu, uvádí Jeremy Siegel z Whartonu. Ceny akcií se totiž od té doby zhruba zdvojnásobily, k tomu klesla i volatilita. Siegel navíc předpovídá, že akciím se i v budoucnu povede dobře.

Zůstali jen „velcí“

Podle sofistikovaných investorů je ovšem absence drobných investorů na trhu dobrou zprávou. V minulosti totiž bývalo načasování jejich pohybů na trh a z trhu špatné. To jsou klasické chyby drobných investorů: nakupují na již „přehřátém“ trhu (když už o akciích píšou i v bulváru) a prodávají po poklesu se ztrátami. Takže i nyní mohou mít akcie před sebou ještě 20 – 30% růst, domnívá se Siegel.

Investoři jsou už léta v šoku

Pět let krizí, katastrofických titulků a vývojů indexů připomínajících horskou dráhu uvrhly investory do kolektivního „šokového stavu“, uvádí se ve zprávě významného fondu BlackRock. Její autoři čerpali z průzkumu mezi 11 tisíci investory po celé Evropě. Jedním z hlavních závěrů, které z rozsáhlého dotazníkového šetření vyplynuly, je konstatování, že záplava špatných zpráv se hluboce podepsala na psychice hráčů na trhu.

Přes dvě třetiny britských investorů má velké obavy z vývoje ekonomiky během následujících šesti měsíců, 58 % se považuje za averzních vůči riziku a to vede ke stavu paralýzy, kdy 77 % z nich sedí na hotovosti,“ hodnotí průzkum Tony Stenning z britské divize BlackRock.

Nedůvěra vládne

V průběhu šetření také vyšlo najevo, že v posledních 12 měsících svoje pozice ve prospěch držby peněz uzavřel každý třetí z dotázaných. Tuto opatrnost Stenning připisuje nedostatku důvěry v trhy. Vítězí tak systém, v jehož rámci se hotovost stává absolutním králem.

Je třeba investory dostat od snahy pouze uchovávat bohatství a přenést je přes názor, že hotovost je nejlepší. Lidé zapomínají na dosahování výnosů. Je třeba věci zjednodušit,“ tvrdí Stenning s tím, že lpění na hotovosti není samospásné, hlavně kvůli inflaci. „Jen 3 % vám za 25 let sníží kupní sílu na polovinu,“ upozorňuje analytik fondu BlackRock.

Instinkty klamou

Bob Janjuah z divize správy majetku banky Nomura za hlavního viníka současného stavu považuje vlády a centrální banky. „Existuje zde zásadní deficit důvěry v tvůrce měnové a fiskální politiky. Vždyť nám už tři a půl roku tvrdí, že najdou konečné řešení, že spraví Řecko – a teď chtějí dalších 40 miliard. Nikdo jim nevěří. Ve snaze přežít se lidé budou řídit vlastními instinkty,“ myslí si Janjuah.

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE