Pozor na Itálii

28.11.2012 | , BOSSA
INVESTICE


Jedna z největších amerických bank - Citi bank - vydala prohlášení, že Itálii čeká delší ekonomické zotavování, než tamní centrální banka ve svých oficiálních dokumentech zatím předpokládá. Ta odhaduje, že HDP Itálie letos poklesne o 2,4 procenta a v roce 2013 už jenom o 0,2 procenta.

Analytici Citibank se však domnívají, že Itálii postihne příští rok hlubší ekonomická kontrakce, a to až ve výši 1,4 procenta. To by mohlo dostat tamní politické vedení země do docela prekérní situace, a to zejména tehdy, pokud stát nebude schopen profinancovat své potřeby prostřednictvím kapitálových trhů a bude muset o finanční pomoc požádat své evropské partnery. Situaci navíc komplikují parlamentní volby, které se budou konat na jaře příštího roku. Bývalý premiér Silvio Berlusconi dokonce minulý týden vsadil mnohým brouka do hlavy, když se vyjádřil, že by se mohl nějakým, zatím blíže nespecifikovaným způsobem, angažovat v příštích volbách. Pan Berlusconi je kromě svých afér také znám svou nevolí škrtat veřejné výdaje.

Investoři jakoby v poslední době soustředili svoji pozornost jenom na dění kolem Řecka, Španělska a na Itálii úplně zapoměli, přičemž není tomu dlouho, co se tato země řadila do jednoho koše spolu s ostatními problematickými jihoevropskými sáty.

Řim se škrtání výdajů v rozpočtu zatím vyhýbá a spíše doplňuje chybějící finance zvyšováním daní. Takováto politika ale zbrzďuje ekonomický růst. Výrazný pokles HDP v příštím roce spolu s nečinnosti v oblasti škrtání výdajů, by mohly vést v roce 2013 k problému s udržitelnosti dluhu vyjádřeného jako poměr dluhu k HDP.

Pro Itálii jsou tedy klíčové jarní parlamentní volby a vláda, která z nich vzejde. Ta by měla pokračovat v reformách, a to nejen na straně zvyšování příjmu státního rozpočtu, ale také na straně škrtání výdajů. Jinak mohou výnosy státních dluhopisů velmi rychle vylítnout na kritické úrovně z letošního léta.

 

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE