Akciové ETF jednotlivých zemí – pozor na nedostatečnou diverzifikaci

28.11.2012 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


ETF (exchange-traded funds) patří v posledních několika letech k nejpopulárnějším investičním produktům drobných investorů. Jedná se o burzovně …

ETF (exchange-traded funds) patří v posledních několika letech k nejpopulárnějším investičním produktům drobných investorů. Jedná se o burzovně obchodované fondy, které investují do předem definovaného podkladového aktiva. V současnosti existují ve světě stovky až tisíce těchto fondů. Mezi nejoblíbenější patří akciové ETF. Investor může vybírat akcie z různých zemí i odvětví. Výhody fondů převažují jednoznačně nad nevýhodami. V následujícím textu se však zaměříme na jednu z nevýhod, kterou si mnozí investoři při investicích do ETF neuvědomují.

Podrobněji probereme problém koncentrovaných portfolií některých fondů. Mezi investory jsou ETF obecně vnímány jako produkty, které poskytují širokou diverzifikaci napříč různými odvětvími. V případě fondů zaměřených na jednotlivé země to však mnohdy není pravda. Investor pak často nevědomky drží vysoce koncentrované portfolio, které navíc může být složeno pouze z firem z několika málo odvětví. Problémem jsou především země s malými akciovými trhy. Studie společnost Vangurad ukázala, že investice na těchto trzích může vést k vysoké volatilitě, která není doprovázena adekvátními vyššími výnosy.

Obrázek 1: Podíl jednotlivých zemí na globálním akciovém trhu, rozděleno podle tržní kapitalizace (Zdroj: Vanguard)


Obrázek 2: 10 největších společností jako % z celkové tržní kapitalizace akciového trhu dané země (Zdroj: Vangurad)


(Pozn. Pro zvětšení klikněte na obrázek)

Z obrázku 1 i 2 je patrné, že investoři nakupující akciové indexové ETF rozvinutých zemí kopírující vývoj akcií v USA, Velké Británii, Kanadě nebo Japonsku mají zaručenu širokou diverzifikaci svého portfolia. O něco menší, nicméně stále dostatečnou mají pak v případě Francie, Hong Kongu, Austrálie, Švédska nebo Německa. V případě rozvíjejících se zemí splňují princip přiměřené diverzifikace především Indie, Jižní Korea, Taiwan, Jižní Afrika, Brazílie nebo Čína.

Nejhůře si naopak vede v případě rozvinutých zemí Irsko nebo Portugalsko, kde je největších 10 firem zodpovědných za téměř 90% veškeré tržní kapitalizace. Při nákupu indexového ETF na výše uvedené země získá investor v podstatě koncentrované portfolio skládající se z 10 společností. Mírně lepší situace nastává v případě Izraele, Dánska nebo Belgie. Zde však stojí za pozornost podíl největší firmy na celkové tržní kapitalizaci akciového trhu, který dosahuje neuvěřitelných hodnot kolem 50%. Fakticky je tak výkonnost investice závislá především na vývoji a výnosech jediné firmy. Z rozvíjejících se zemí je situace nejhorší v případě Peru, Maroka, Maďarska a České Republiky, kde investor kupuje v podstatě výhradně 10 firem, přičemž podíl největší na celkové tržní kapitalizaci přesahuje ve všech případech hranici 30%.

Z výše uvedeného textu vyplývá, že by investor měl před nákupem indexového ETF vždy pečlivě prozkoumat strukturu investičního instrumentu. Samotný indexový ETF totiž nemusí vždy nutně poskytnout dostatečnou diverzifikaci, s níž řada investorů automaticky počítá.
 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE