Ranní komentář pro 10.12.2012

10.12.2012 | , Cyrrus
INVESTICE


Uplynulý týden byl co do vyjednávání ohledně tzv. fiskálního útesu jen ztrátou času. Alespoň tak jej vnímá Boehner, jež patří mezi hlavní vyjednavače za republikány a tedy mezi hlavní obhájce zachování stávající daňové politiky pro bohaté a agresivnějších škrtů ve zdravotnictví a v sociální oblasti. O víkendu se Boehner sešel s Obamou přímo v Bílém domě a opět jednali o možnostech, jak zabránit hrozící fiskální krizi. Po jednání ovšem ani jedna ze stran nevydala tiskové prohlášení, a tak investoři zůstávají v nejistotě a nadále doufají, že republikáni spolu s demokraty do konce letošního roku naleznou alespoň dílčí shodu.

V neděli bylo v Číně zveřejněno několik významných makrodat, a to spotřebitelská inflace (2 % yoy, oč. 2,1 % yoy), průmyslová inflace (-2,2 % yoy, oč. -2 % yoy), průmyslová produkce (10,1 % yoy, oč. 9,8 % yoy) a maloobchodní tržby (14,9 % yoy, oč. 14,6 % yoy). Dobrá data z průmyslu a maloobchodu však byla mírně zastíněna horším vývojem exportu za listopad. Zahraniční poptávka po čínském zboží je stále relativně slabá, což se odrazilo na meziročním růstu exportu pouze o 2,9 % při očekávání 9% yoy nárůstu. Celkově nová data z čínské ekonomiky svědčí o jejím mírném zotavení, na což dnes reagoval i čínský index Shanghai Composite růstem o více než jedno procento až na lokální maxima.

I Japonsko reportovalo významné makrodata, a sice HDP za třetí čtvrtletí letošního roku. V mezikvartálním srovnání došlo k poklesu HDP o 0,9 %, čekal se pokles o 0,8 %. V meziročním srovnání HDP kleslo o 3,5 %, oproti očekávanému poklesu o 3,3 %.

Řecký program odkupu vládních dluhopisů pokračuje podle plánu a už byly do něj přihlášeny bondy za takřka 30 mld. EUR. Vyplývá to z neoficiálních zdrojů několika významných médií. Pokud by se Řecku opravdu podařilo odkoupit bondy v objemu 30 mld. EUR, bylo by dosaženo stanoveného cíle a celkový dluh Řecka by se, po odečtení nové půjčky od ESM ve výši 10 mld. EUR, snížil o 20 mld. EUR. Na nové, sic neoficiální, informace dnes reagují řecké dluhopisy růstem.

Dnes očekáváme:

Dnešní den nepřinese žádná významná makrodata. Dočkáme se pouze dílčích čísel z Itálie (HDP) a Německa (export)

Celý komentář ke stažení zde zde (342,80 KB)

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE