Britská ekonomika ke konci roku slaví

12.12.2012 | , BOSSA
INVESTICE


Trh práce ve Velké Británii má důvod k oslavě. Počet Britů žádajících o podporu v nezaměstnanosti v listopadu rapidně klesl a počet pracujících dosáhl svého rekordního maxima. Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti minulý měsíc klesl o 3 000. Meziročně pak klesl až o 128 000 na konečných 2,5 milionu a dostal se tak na minimum z května 2011. Počet pracujících Britů zlomil dlouholetý rekord z roku 1971 a dosáhl počtu 29,6 milionu. Míra nezaměstnanosti zůstala na 7,8 procentech.
Nedávný průzkum v privátním sektoru ukázal, že sektor služeb zvyšuje počty zaměstnanců a naopak průmyslové společnosti snižují stavy. Britští zaměstnavatelé minulý měsíc zaměstnali nejvíce lidí na hlavní pracovní poměr prostřednictvím pracovních agentur.
Data z trhu práce jsou skvělou zprávou i pro britskou centrální banku (BoE), která minulý týden rozhodla o nezvyšování peněz v oběhu. Kancléř centrální banky George Osborne má osobní důvod k radosti.Ten totiž čelil ostré kritice, protože upřednostňoval boji s rozpočtovým deficitem místo toho, aby se zaměřil na stimulaci ekonomického růstu.

Britská libra proti dolaru dosáhla po zveřejnění dat 5týdenního maxima 1,6148. Libra tak celý den posiloval proti americkému dolaru, který oslaboval před zasedáním Fedu ve večerních hodinách.

 


 

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE