Za litr benzínu v létě zaplatíme (možná) 35 korun

07.05.2004 | , Finance.cz
INVESTICE


Všimli jste si cen benzínu na čerpacích stanicích? Nezdá se vám cena? Pozvolný, ale vytrvalý růst několik posledních měsíců není způsoben chamtivými čerpadláři a tentokrát za to nemůže ani vláda a její čarování s daněmi. Na vině je ropa a...

...dolar. To, co se poslední měsíce děje s cenou ropy nemá obdoby. Černé zlato, jak se ropě někdy říká, je tak drahé, že hůř snad být ani nemůže. Nepomáhá ani známý kartel OPEC (uskupení států produkujících ropu), který uměle určuje denní produkci svých členů a tím přímo i její cenu. Čím větší OPEC stanoví denní produkci, tím jí bude na světových trzích více a cena bude nižší.

A s ropou souvisí i vaše auto. To totiž obvykle jezdí na benzín, což jak je známo je hlavní produkt při zpracování ropy. A když jde nahoru cena ropy je jasné, že jen s malým zpožděním se zdraží i benzín. A to se právě děje.

Ropa na maximu
Včera cena ropy vyšplhala na historická maxima. Jeden barel (159 litrů) ropy typu Brent se prodával za 37,02 dolaru, což je nejvyšší hodnota za posledních třináct let, tedy od války v Zálivu. V říjnu roku 1990 se cena ropy dostala až na 41,50 dolarů za barel. Bylo to v době, kdy byl Kuvajt napaden Irákem a světová produkce ropy se výrazně snížila.

Důvodem růstu ceny ropy jsou také strategické zásoby této komodity v zemi s největší spotřebou benzínu, tedy v USA. To jsou tzv. fundamentální důvody, které ženou ceny ropy vzhůru. Politické důvody hrají také svoji roli. "Dealeři se bojí, aby nenásledoval větší útok proti ropným zařízením na Blízkém východě, kde se realizuje zhruba třetina celosvětové denní produkce ropy" píše včera agentura Reuters. A jak víme, během víkendu se střílelo v saúdskoarabské petrochemické továrně a o týden dřív se útočníci pokusili vyhodit do vzduchu plošinu pro vývoz irácké ropy v Basře.

To jsou všechno příčiny růstu ropy a s ní i ceny benzínu.

Zajímavost: Spojené státy Americké mají populaci čítající zhruba 5% všech lidí na planetě. Spotřeba benzínu je však astronomická a činí přibližně 45% světové spotřeby. Pět procent lidí spálí téměř polovinu všech vyrobených benzínů (Zdroj: Reuters). A teď víme také kdo nejvíce znečišťuje ovzduší škodlivinami.

Špatný výhled
Jestliže jsme se před nedávnem mohli radovat z ceny jednoho litru naturálu něco málo nad dvaceti korunami, tak na tuto krásnou cenu můžeme dnes zapomenout. To bylo v době, kdy barel stál také něco málo přes dvacet - ale dolarů. Nyní při růstu ropy se zpracovatelům daří držet růst jen mírný, několik desetníků měsíčně, ale je pravděpodobné, že se cena v plné, letní, motoristické sezóně přiblíží stejně jako teploty na sluníčku ke třicítce a možná nás čeká horko ještě větší. 35 korun za litr naturálu se nedá vyloučit. Potvrzuje to i Tecu Emori, hlavní stratég pro komodity z firmy Mitsui Bussan Futures. Ten pro agenturu Reuters uvedl, že do poloviny roku by ceny ropy mohly stoupnout až na 43 až 45 dolarů za barel.

Dolar dalším rizikem
Další veličinou, které do cen benzínu na našich čerpacích stanicích vstupuje je americký dolar. Veškeré nákupy našich zpracovatelů ropy probíhají v dolarech a tak když jeden dolar koupí za 25 korun (dnes) a za 30 korun (např. v létě), je to rozdíl dvaceti procent a to se v cenách projeví také.

Ti se ale mají
Na Spojených státech je také zajímavé to, že jsou sice prapůvodcem všeho dění kolem ropy (Irák, nízké zásoby největšího spotřebitele, největší zpracovatel,...), ale poptávka po benzínu není prakticky na jeho ceně nijak závislá. Ceny jsou totiž neuvěřitelně nízké. Za jeden galon (3,78 litrů) zaplatí obvykle motorista v USA pouhých 1,80 dolarů, tedy přibližně 48 korun. To je neuvěřitelných 13 korun za jeden litr naturálu! Pak se není čemu divit, když při tak obrovské kupní síle, jako Američané mají je vlastně ani změny cen ropy vůbec nezajímají.

Závěr
Nás však ceny zajímají, nám nezbývá, než doufat v příznivý vývoj. Tím by byl pokles cen ropy zpět na maximálních 30 dolarů za barel a žádné, nebo jen mírné posilování dolaru vůči euru a tedy i naší koruně.

Sledujte vývoj cen ropy, eura i dolaru na našich stránkách.

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE