Japonsko bojuje s deflací, průmysl i spotřeba vázne

28.12.2012 | , BOSSA
INVESTICE


Průmyslová produkce v Japonsku v listopadu klesla na nejnižší hodnotu od dob japonského zemětřesení v roce 2011. Propad o 1,7 procenta v meziměsíčním měření překonal i ty nejpesimističtější předpovědi. Nepříznivá data tak podpořila nového premiéra Shinza Abeho v jeho plánech na rozsáhlou ekonomickou intervenci v podobě měnové expanze. Kromě toho zemi sužuje deflace. Spotřebitelské ceny očištěné o ceny potraviny v prosinci meziročně klesly o 0,6 procenta. Nové japonské vládě se tedy i z pohledu výše cenové hladiny otevírá obrovský měnový prostor k dosažení inflačního cíle ve výši 2 procent.
Japonské maloobchodní tržby v listopadu meziročně vzrostly o 1,3 procenta. Maloobchodní tržby byť zůstaly nezměněny od minulého měsíce, tak příjemně překvapily. Výdaje domácnosti také v listopadu meziročně vzrostly o 0,2 procenta. Ve srovnání s říjnem sice domácnosti utratily více, očekávání ve výši růstu 0,8 procenta však ale ani zdaleka nenaplnily.

Kdo výtáhne kratší sirku

Prezident Barack Obama svolal na dnešní noc špičky americké politiky do Bílého domu. Představitelé státu se budou muset dohodnout na ústupcích a konečné verzi rozpočtu. Všichni Američané mají zájem na tom, aby se vyhnuli ponížení výdajů a zvýšení daňové zátěže v hodnotě 600 miliard dolarů.
Obama celý měsíc vyjednával s hlavou republikánů John Boehnerem, dnes se k nim přidá i významný senátor Mitch McConnell a Harry Reid za demokraty. Obama se vrátil dříve ze své dovolené kvůli obavám z politické odpovědnosti, kterou bude muset převzít v případě neúspěchu. Spojeným státům by tak hrozilo upadnutí zpět do recese a pravděpodobně snížení ratingu.
Kongres dokonce svolal mimořádnou schůzku na tuto neděli 30. prosince. Američtí politici stojí o to se dohodnout, ale bohužel nikdo z nich nechce ustoupit od svých slibů voličům. Čas se neúprosně krátí a bude napínavé sledovat, kdo jako první složí zbraně.

Měnový pár USD/JPY se již od září drží ve strmém rostoucím trendu a zatím nevidíme náznaky vyčerpaní. Na 4hodinovém grafu opustil pár rostoucí kanál a uzavřel nad ním. Je možné, že se v průběhu dne vrátí pod horní hranici kanálu. Na velký výprodej to zatím moc nevypadá, odvážní obchodníci by mohli po signálu držet krátkou pozici někam k 85,315 a poté znovu přikoupit.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE