Poslední vteřiny od fiskálního útesu

31.12.2012 | , BOSSA
INVESTICE


Americký kongres se stále nachází v bezvýchodné situaci a hrozba fiskálního útesu se stává reálnější. Zákonodárci musí najít kompromis do dnešní půlnoci.
Jednání mezi viceprezidentem Joe Bidenem a šéfem republikánů v senátu Mitchem McConnellem jsou dnes poslední záchranou před zvýšením daňové zátěže a ponížením výdajů. Fiskální útes v hodnotě 600 miliard dolarů pravděpodobně uvrhne americkou ekonomiku zpět do recese a zmaří všechny práce provedené od roku 2009.
Hlavy demokratů a republikánů v senátu se měly dohodnout již v neděli na mimořádné schůzce. Politici však stále bojují o to, komu se budou v příštím roce zvyšovat daně. Republikáni ustoupili na začátku měsíce ze svých požadavků a nabídli podporu zvýšení daní Američanům s příjmy nad 400 000 ročně. Demokraté, ale nehodlají ustoupit a trvají na hranici 250 000.
Otevřená také zůstává otázka o kolik a jak se budou snižovat mandatorní výdaje. Republikáni požadují systematické škrty ve výdajích, zatímco demokratům se nechce příliš ustupovat v této sociálně citlivé otázce a nechtějí zklamat své voliče.
Eurodolar se obchoduje v úzkém pásmu mezi cenou 1,3282 a 1,3180. Cena se momentálně drží pod klesající trendovou čárou a mohla by se znovu odrazit směrem nahoru. Další vývoj dolarových párů je přímo závislý na politických jednáních v USA a je potřeba být maximálně obezřetný.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE