Vánoce podpořily zaměstnanost v Evropě

03.01.2013 | , BOSSA
INVESTICE


Německo

Německá nezaměstnanost rostla v prosinci významně méně, než předpokládaly odhady odborníků. Nezaměstnaných v prosinci po sezónním očištění přibylo pouze 3 000 na celkových 2,942 miliónu. Dle odhadů se celkový růst měl dostat až k 10 000, kvůli špatné výkonosti evropské ekonomiky. Míra nezaměstnanosti zůstala nezměněna na 6,9 procentech. Německo se tak může stále chlubit nejnižší nezaměstnanosti od znovusjednocení země.
Německá ekonomika se měla podle předpokladů národní banky propadnout v posledním kvartále roku 2012 do recese, ale jakoby největší ekonomika eurozóny chtěla překonat očekávání. Za silnou ekonomiku mohou hlavně rostoucí výrobní objednávky a silný export.
„Německá ekonomika je silná a je jen otázkou času, kdy velké společnosti začnou znovu silněji růst,“ řekl dnes Ulrike Rondorf z Commerzbank AG.
Malé a střední společnosti plánují během letošního roku zaměstnat více lidí, i přesto že se většina z nich domnívá, že ekonomiku čeká stagnace.

Španělsko
Pozitivně překvapilo i Španělsko, kde v prosinci nezaměstnaných překvapivě ubylo, a to o 59 100. Šlo o první pokles nezaměstnanosti od července 2012. Důvodem byla vyšší poptávka po pracovnících silách ze sektoru služeb v předvánočním období. Dle posledních údajů je nyní ve 4. největší ekonomice eurozóny 4,8 mil. lidí bez práce.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE