Míra nezaměstnanosti v USA v prosionci vzrostla

04.01.2013 | , BOSSA
INVESTICE


Tempo růstu nových pracovních míst mimo zemědělský sektor v prosinci v USA lehce zpomalilo, když se vytvořilo o 6 000 míst méně než předchozí měsíc (listopad). I přes to ale trh práce dokázal překonat očekávání analytiků (150 000) a vytvořit v prosinci 155 000 nových pracovních míst.
Nová místa rostla mezi sektory rovnoměrně, což by mohlo pomoci americké ekonomice naplnit očekávání ekonomického růstu (HDP) okolo 2 procent v letošním roce (odhlédnouc od fiskálniho útesu). Americká ekonomika se však stále potýká s vysokou mírou nezaměstnanosti, která v prosinci dosáhla 7,8 procenta. Pro srovnání v listopadu byla nezaměstnanost v USA na úrovni 7,7 procenta. Vysoké nezaměstnanosti se snaží čelit americká centrální banka (FED) svými ekonomickými stimuly (nákupy dluhopisů).
Dnešní data jsou nicméně považována za dobrá a měla by nasměrovat trh práce lepším směrem. Otázkou nyní zůstává, jak se FED postaví k nezaměstnanosti, protože dle včerejšího zápisu z jednání bankovní komise centrální banky (FOMC) chtějí někteří členové komise skončit s “kvantitativním uvolňováním“, které mělo pomoci právě trhu práce.

Americký dolar na tzv. “NFP report“, který vždy na začátku měsíce informuje o počtu nově vytvořených pracovních míst v USA mimo zemědělský sektor, reagoval oslabením a odrazil se od supportu 1,3000. Na 4hodinovém grafu eurodolaru se tvoří velká býčí svíce, která momentálně obklopuje svíčku předchozí (tzv.bullish engulfing bar). Pokud tato svíce uzavře výš než svíce předchozí, můžeme očekávat další korekci směrem nahoru.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE