Co všechno ještě čekat od koruny?

08.01.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Česká koruna je prakticky každý den v defenzivě - od nového roku slábne pět dní v řadě a z okolí 25,10 se včera vyhoupla nad 25,50 EUR/CZK. Co za tím může být?

V prvé řadě nepřiměřené zisky koruny v období vánočních svátků. Koruna zpravidla v čase vánočním, kdy na trzích nejsou příliš aktivní domácí hráči, v minulosti slábla - zahraniční investoři uzavírali své sázky na posilování koruny a vybírali zisky. Tento rok ale kvůli hrozbě intervencí ze strany ČNB asi moc sázek na posilování české měny nebylo nutné uzavírat - koruna tak mezi svátky překvapivě posílila, a teď pouze vyrovnává svůj sváteční pohyb směrem k 25,00 EUR/CZK.

Pohyby na EUR/CZK jsou přece jenom příliš prudké na to, aby se daly vysvětlit pouze technickou korekcí excesů vánočního obchodování. Při pohledu na rekordní přebytky zahraničního obchodu a vylepšující se běžný účet se nechce příliš věřit, že by měli prodeje koruny na svědomí domácí hráči. Výprodeje tak přiživují aktivní sázky zahraničních hráčů na možné intervence ČNB proti koruně. A klíčovou otázkou pro korunu je, jak jsou tyto intervence pravděpodobné?

Poslední mizerné výsledky průmyslu tento týden doprovodí ještě maloobchod a prudší pokles inflace. ČNB v nejbližší době neuvidí výraznější náznaky odrážení ekonomiky ode dna. I tak se ale předstihové ukazatele pro průmysl nejen v Česku (Blesk), ale především u našich nejbližších sousedů v Německu (Ifo) a v Polsku (PMI, Blesk), začínají pomalu stabilizovat. ČNB by k intervencím proti koruně musela podle nás sáhnout v nejbližší době, a to je na současných úrovních málo pravděpodobné. Prognóza počítá s kurzem na úrovni 25,20, od kterého jsme v tuto chvíli již notně daleko. Věříme, že pro ČNB by nebyl lehký přechod od verbálních intervencí ke skutečným činům. Vyžadoval by alespoň interní strategii toho, co od intervencí očekávat. V logice cílování inflace by to pravděpodobně musela být určitá úroveň kurzu (těžko si představit, že by šlo čistě o množství nakoupených devizových rezerv) a ČNB by začala podobně jako Švýcaři koketovat s politikou dvou cílů (inflace, kurz). Věříme, že shoda na takové politice v bankovní radě se bude hledat těžko, a koruna by musela být znatelně silnější.

Jan Bureš, Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Autor článku

Jan Bureš


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE