Komoditní vývoj v prosinci

09.01.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


V prosinci se komoditní trhy dostaly pod prodejní tlak. Cyklické komodity byly relativně silnější kvůli rozhodnutí FEDu odstartovat již čtvrtý program kvantitativního uvolňování. Drahé kovy oslabily navzdory novému nalití levných peněz na trhy. Prudkým růstem překvapilo jenom paládium, což je důsledek značného nedostatku kovu na trhu.

Výrazný pokles cen jsme sledovali i u pšenice a kukuřice. Důvodem jsou prognózy vyššího jarního výsevu. Pro domácnosti je příznivé další zlevnění kakaa. Jeho spotřeba poklesla, přičemž produkce mírně vzrostla.

FED nahradil končící program Operace Twist, v rámci kterého nakupoval dlouhodobé dluhopisy a prodával krátkodobé, měsíčními investicemi do státních obligací v objemu 45 miliard USD. Ve spojení s předchozím programem představeným v září tak bude měsíčně nakupovat cenné papíry za 85 miliard USD. Ke konci příštího roku by se rozvaha FEDu mohla zvýšit ze současných 2,86 bilionu USD na 4 biliony, což by představovalo přibližně 25% HDP Spojených států. FED se zároveň rozhodl svázat měnovou politiku centrální banky s úrovní míry nezaměstnanosti a inflace. Rozhodl, že sazby zůstanou na současných rekordně nízkých úrovních do doby, než nezaměstnanost klesne pod 6,5% a prognóza inflace pro jeden až dva roky nepřekoná 2,5%.

Zlato, stříbro i platina podlehly rozsáhlému výprodeji

V sektoru drahých kovů byl různorodý vývoj. Zlato, stříbro i platina podlehly rozsáhlému výprodeji, naopak cena paládia se vyšplhala na nejvyšší cenu od března. V roce 2012 se investice do zlatých ETF zvýšily o 60 procent oproti předchozímu roku. Údaje agentury Bloomberg ukazují, že za posledních 12 měsíců stoupnul objem zlata v trezorech ETF o 275 tun na rekordních 2633 tun, což odpovídá přibližně jednoleté celosvětové produkci. Pro platinu i paládium jsou příznivé informace o rekordních celosvětových prodejích nových aut. Zotavení trhu sledujeme zejména v USA. V minulém roce se zde prodalo 14,5 milionů vozidel. Meziroční růst činí 13 %.

Cena ropy v uplynulém měsíci zamířila vzhůru.

Podporou je očekávání postupné stabilizace globálního ekonomického vývoje. Produkce OPECu se v prosinci snížila o 110 tisíc na 31,434 milionů barelů denně. Saudská Arábie dodala 9,57 miliónu barelů, což je nejméně od října 2011. Objem těžby ropy roste v USA, které dodávají téměř 7 milionů barelů denně. Naposledy zde byla těžba takto vysoká v roce 1993. Pokles ceny byl zaznamenán v případě zemního plynu. Důvodem je relativně teplá zima v USA. Odběr plynu ze zásobníků je proto menší oproti normálu. Zásoby se zde nacházejí 13 procent nad pětiletým průměrem.

V sektoru obilnin a olejnin je patrné postupné zlevňování.

Objem vývozu pšenice z USA postupně klesá. Pro sójové boby a kukuřici je důležité i dobré počasí v Jižní Americe. Produkce v Brazílii a Argentině by mohla být vyšší oproti prognózám z počátku prosince. Velikost úrody v Brazílii by v této sezóně mohla překonat 81 milionů tun. Země by tak předběhla Spojené státy na první příčce pěstitelů sóji. ¨

V sektoru potravin nastal silný výprodej v případě kakaa.

Důvodem je vyšší vývoz ze západní Afriky. Pobřeží slonoviny vyexportovalo od počátku sezóny do konce listopadu 600 tisíc tun, což je o 6 procent víc oproti stejnému období předchozího roku. International Cocoa Organization uvedla, že v minulém roce se celosvětové zásoby zvýšily pravděpodobně o 5 procent na 1,86 miliónu tun. Velmi zajímavý cenový vývoj předvedl pomerančový koncentrát. Ten v první polovině prosince prudce zdražil po snížení odhadu produkce na Floridě. Zprávy o teplejším počasí však ve druhé polovině měsíce vyvolaly ještě silnější výprodej.

V lednu očekáváme na komoditních trzích zvýšení cen cyklických komodit a další zlevnění potravinářských surovin. Pro ropu a měď jsou příznivé snahy centrálních bank a vlád nastartovat ekonomický rozmach. V nejbližších týdnech se objeví první prognózy jarního výsevu. Je velmi pravděpodobné, že farmáři v USA a bývalých zemích Sovětského svazu  budou chtít osít rekordně velkou plochu.

 

Tabulka č. 1: Změna ceny v prosinci a aktuální cena, zdroj: CSI

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 31.12.
ropa WTI + 3 91,8 USD za barel
zlato - 2 1675 USD za oz
měď 0 3,6 USD za libru
kukuřice - 7 7 USD za bušl
pšenice - 10 7,8 USD za bušl
7,8 USD za bušl + 1 1924 USD za tunu
vepřové maso - 1 85,7 US centu za libru

 

Graf č. 1: Komoditní index RICI, zdroj: Bloomberg

Štítky:

Autor článku

Boris Tomčiak


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE