Nemovitosti v USA – už žádný strašák

10.01.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Snad každý má ještě v živé paměti hypoteční krizi, z jejíchž následků se světové ekonomiky ještě dosud nestačily vzpamatovat.

Její příčiny jsou také víceméně známé a všechny dotčené subjekty se dušují, že k obdobné situaci již nemůže nikdy dojít. V jaké kondici se ale nachází nemovitostní trh USA v současnosti? Jak už nadpis napovídá, nejde o žádné drama. Ba právě naopak. V posledních měsících přichází poměrně povzbudivá makrodata naznačující, že z nejhoršího jsou nemovitosti venku.

V době největšího stavebního boomu, tedy v roce 2005 až začátkem roku 2006, byla v USA každý měsíc zahájena výstavba více než 2 mil. nových rodinných domů (ukazatel je reportován na anualizované bázi a očištěn o sezónní vlivy). K tomu ostře kontrastuje pouhých 478 tis. nových domů, které se začaly stavit po splasknutí nemovitostní bubliny. Jednalo se o nejnižší údaj v novodobé historii USA. Ze současné perspektivy to vypadá, že právě v roce 2009 dosáhl počet nově stavěných domů svého dna. Nicméně celé roky 2010 a 2011 byly co do stavební aktivity stále ještě nepřesvědčivé a viditelný zlom nastal až v druhé polovině roku 2012.

 
Zdroj: Bloomberg, Cyrrus

Obdobně sledovaným makrodatem, které také vypovídá o stavu nemovitostního trhu Spojených států, je počet domů, které byly prodány. Jedná se o ukazatel, který sleduje pružnost tohoto trhu, který prakticky zamrzl při eskalaci problémů spojených s hypoteční krizí. Namísto předkrizových 6-7 mil. prodaných domů (ukazatel je rovněž reportován na anualizované bázi a očištěn o sezónní vlivy) za měsíc bylo v roce 2008 a 2009 měsíčně prodáno jen 4 mil. domů.

V současnosti přináší oba tyto ukazatele určitou naději na zlepšení stavu nemovitostního trhu USA

Počet prodaných domů opět přesáhl úroveň 5 mil. a stavební aktivita se také zvýšila, a to na 861 tis. nově budovaných domů. Nemovitostnímu trhu bude jeho obnova trvat ještě dlouhou dobu a možná, že již nikdy nedosáhne takovéhoto rozmachu jako před hypoteční a nemovitostní krizí, nicméně už nyní je podporou pro růst ekonomiky Spojených států a opětovnou tvorbu pracovních míst.

Jiří Šimara, Analytik CYRRUS, a.s.

Autor článku

Jiří Šimara  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE