Žádosti o podporu v nezaměstnanosti v USA vzrostly

10.01.2013 | , BOSSA
INVESTICE


Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti minulý týden stoupl. Americké ministerstvo práce ve čtvrtek uvedlo, že sezonně očištěný počet nových žádostí v týdnu do 5. ledna stoupl o 4000 na 371 000, zatímco analytici oslovení Reuters očekávali pokles o 7000.

Dnešní výsledek je nejhorší za posledních 5 týdnů. Počet žádostí bývá touto dobou nesmírně volatilní z důvodu prázdnin a dovolených, což mohlo zapříčinit mírné zkreslení výsledků. 4týdenní pohyblivý průměr počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti se zvýšil o 6 750 na celkových 365 750.

Ministerstvo práce prohlásilo, že nárůst žádostí není způsoben žádnou neobvyklou událostí a jde o přirozený vývoj. Trhu práce se v loňském roce dařilo, v průměru dokázal vytvářet 153 000 nových pracovních míst každý měsíc. Přesto to nestačilo na snížení vysoké míry nezaměstnanosti (7,8 procent), která trápí nejen americkou centrální banku (FED), ale i celou americkou ekonomiku.

Dnešní report také přinesl informaci o snížení počtu Američanů, kteří pobírají státní podporu. Počet klesl o 127 000 na celkových 3,11 milionu Američanů. Jde o nejlepší výsledek od června 2008.

Trh na zprávy o ponechání úrokových sazeb v EU a počtu žádostí v nezaměstnanosti reagoval velmi agresivně. Během posledních 30 minut prorazil rezistenci 1,3120 a míří dále nahoru. Eurodolar je podle očekávání velmi volatilní a pravděpodobně se uklidní až po skončení projevu šéfa Evropské centrální banky Maria Draghiho.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE