Investoři opouštějí Čínu

16.01.2013 | , BOSSA
INVESTICE


Investoři po celý rok utahovali kohoutky a Číně výrazně ubyl příliv zahraničních investic. Situaci napomohl zpomalený růst čínské ekonomiky a stěhování výrobců za levnějšími pracovními podmínkami. Rekordně však loni naopak stouply čínské přímé investice do zahraničí neboli investice nefinančního charakteru, a to o 28,6 procenta neboli o 77,2 mld. dolarů (USD).

Přímé zahraniční investice (FDI) ztratily v prosinci meziročně 4,5 procenta. Jde o dvanáctý měsíc po sobě, kdy se investice v Číně snižovaly. Ministerstvo obchodu v Pekingu dnes také zveřejnilo celkový pokles přílivu peněz za rok 2012 o 3,7 procenta na 111,7 miliard dolarů.

Podle banky HSBC ztrácí Čína svoji jedinečnost. Podražily pracovní náklady a ubývá volných pozemků. Investoři se nyní budou přesouvat do zemí jako je Indonésie nebo Vietnam. „Růst nákladů na pracovním trhu je nevyhnutelný. Zdražujeme ve velkých městech i ve vzdálených regionech," řekl Shi Lei analytik Founder Securities Co. Investice do textilní výroby klesly o 18,9 procent za první tři kvartály v roce 2012, zatímco Indonésie se dočkala 66 procentního nárůstu investic do výrobního sektoru.

V pátek v brzkých ranních hodinách čekáme zveřejnění důležitých dat čínského HDP za čtvrtý kvartál. Analytici čekají meziroční ůst ve výši 7,8 procenta ve srovnání s třetím kvartálem, kdy čínské hospodářství meziročně vyrostlo o 7,4 procenta.

Růst čínských platů v čínských juanech

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE