Souhrn uplynulého týdne na trzích USA

17.05.2004 | , Proventus Finance
INVESTICE


Minulý týden prožily světové akciové trhy další týden poklesu. Také hlavní tři americké akciové indexy ukončily týden ve ztrátě. Největší ztrátu si připsal DJIA. Hlavním důvodem propadu byly rostoucí ceny ropy, které dosáhly historického...

cen

Disney, Systems a Dell. industrials v pátek ukončil obchodní den prakticky na stejné hodnotě. Za celý klesl o 1%. Nasdaq Compote klesl o 17 bodů. Standard & Poor’s 500 utrpěl mírnou v pátek i za celý .

Obchodování v m týdnu budou znovu nejvíce ovlivňovat situace ohledně úrokových sazeb, cena ropy a situace v Iráku. Příští nebude zveřejněno příliš mnoho makročísel a také počet firem, ohlásí své výsledky nebude nijak velký.

Podle zprávy Ministerstva obchodu vzrostl index spotřebitelských cen v dubnu meziměsíčně o 0,2%, což je v souladu s očekáváními ekonomů. Jádrový CPI, který nepočítá s cenami potravin a energií vzrostl o 0,3%, což je větší nárůst než se očekávalo. Průmyslová produkce vzrostla v dubnu meziměsíčně o 0,8%. Využití výrobních kapacit činilo 76,9%. Obě čísla jsou lepší než se očekávalo. Zásoby zboží vzrostly v březnu o 0,7%, což je mnohem více než se očekávalo (0,4%). Ale jestli to znamená, že lidé méně nakupují nebo dodavatelé více zásobují a předvídají vyšší poptávku je nejasné. Předběžné číslo květnové spotřebitelské nálady vykázalo hodnotu 94,2, což je stejné číslo jako v dubnu. Ekonomové očekávali nárůst na hodnotu 96.

Cena ropy v New Yorku dosáhla ... maxima, když se v pátek obchodovala za 41,5 dolaru za barel. Ceny energií jsou m , proč nerostou, neboť investoři se obávají, že cena ropy může zpomalit globální hospodářský růst.

světový prodejce počítačů Dell ohlásil za první čtvrtletí zisk 28 centů na akcii, což je v souladu s očekáváními a znamená to meziroční nárůst o 5 centů na akcii. Tržby hodnoty 11,5 miliardy dolarů, což znamená meziroční nárůst o 21%. Během pátečního obchodování klesly akcie o 3%. Prodeje akcií způsobeny nižší hrubou ziskovou marží počítačových doplňků a softwaru a nižšími prodeji v Asijském regionu. Tržby v Číně vzrostly meziročně o 48%, v Japonsku o 24% a v USA o 18%.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE