Lepší je eura držet. A nebo spíše prodat?

19.05.2004 | , Finance.cz
INVESTICE


Tak jak to tedy je. Je lepší držek koruny, eura, dolary nebo úplně jinou měnu? A co když už např. dolary mám. Je lepší je směnit? Kdybychom znali odpovědi na tyto otázky, asi bychom byli boháči. Pár receptů ale pro vás máme...

Takový recept vám může poskytnout naše poradenství. Určité signály o budoucím vývoji kurzů existují. Je důležité s nimi pracovat. Poznat je, včas odhalit a ... investovat. V rámci našeho poradenského servisu na adrese http://poradna.finance.cz se čast setkáváme s těmito dotazy:

"Budu mít k dispozici větší množstí eur. Domníváte se, že je lepší eura držet nebo je měnit na koruny a jestliže je měnit, tak při současném kursu, nebo lze očekávat kurs lepší? Kč budu potřebovat asi do roka."

Naštěstí máme zkušené partnery (Böhm & partner, a.s.), kteří se nám snaží poradit dle nejlepšího vědomí a svědomí:

"Na vývoj kurzů eura a CZK není jednoznačný názor. Do budoucna se očekává postupné mírné posilování české koruny oproti euru, ale v horizontu jednoho roku se může stát, že v důsledku např. rychlejšího zvyšování eurových úrokových sazeb (oproti korunovým), dalšího prohlubování rozpočtového schodku nebo politické nestability může dojít k oslabení koruny. V případě, že se rozhodnete ke konverzi na českou korunu, tak bychom doporučovali raději tento krok neoddalovat. Vzhledem k nízkým úrokovým sazbám však váš výnos na bankovních depozitech v korunách i eurech bude velmi nízký. Pokud byste přemýšlel o nějaké alternativě, nabízíme vám k úvaze investici vašich prostředků do eurových indexových investičních instrumentů, které by vám umožnili participovat na růstu akciových při vysoké diverzifikaci, transarentnosti, likviditě a nízkým poplatkům. Vzhledem ke krátkému časovému horizontu by však na tuto investici měla být vyčleněna pouze část vašich prostředků."

A tak to opravdu je. Nikdo vám nezaručí že vývoj půjde skutečně předpokládaným směrem. Již zítra může být vše jinak. Dnešní signály však spíše napovídají oslabení koruny, tedy posílení eura. Neváhejte.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE