V Řecku končí zákaz shortování akcií

29.01.2013 | , BOSSA
INVESTICE


Výzkumná skupina GfK v úterý ráno uvedla, že nálada německých spotřebitelů stoupla poprvé za čtyři měsíce. Chvilkové utišení krize a klid na finančních trzích podpořily optimismu německých spotřebitelů. Nejdůležitější je, aby se tato pozitivní nálada dále projevila i v rostoucí domácí poptávce. Do budoucna zaměřený ukazatel sentimentu, založený na průzkumu mezi zhruba 2000 Němci, stoupl v únoru na 5,8 bodu ze vzestupně revidovaných 5,7 bodu za leden.

Pozitivní náladu v Evropě povzbudily kromě příznivých dat z Německa i zprávy ze Španělska a Řecka. Komisař EU pro ekonomické a měnové záležitosti Olli Rehn naznačil, že Madrid by mohl získat více volnosti v dosažení rozpočtových cílů, v případě že tamní ekonomika bude i nadále zpomalovat a její stav se bude zhoršovat. Evropská unie je pak ochotna přizpůsobit cíle, jež má španělská ekonomika letos dosáhnout. Madrid by měl 20 února představit svůj program na podporu domácího hospodářství, poté co nezaměstnanost na Pyrenejském poloostrově atakovala historická maxima na úrovni 26 procent.

Díky náznakům ekonomické stabilizace v Řecku by měl 31. ledna vypršet zákaz shortování řeckých akcií, kromě akcií bank. U těch zákaz shortování potrvá minimálně do 30. dubna.

O zrušení zákazu shortování akcií by se mělo tento týden rozhodnout i ve Španělsku s tím, že sázet na pokles akcií bank bude možné stejně jako v Řecku až později.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE