Drahý australský dolar škodí ekonomice

06.02.2013 | , BOSSA
INVESTICE


Australské maloobchodní tržby se v prosinci propadly již po třetí v řadě. Australský statický úřad naměřil 0,2 procentní propad v prosinci. Celkové tržby v meziměsíčním měření dosáhly 21,42 miliard australských dolarů. Tržby v roce 2012 se dočkaly růstu pouze o 2,3 procenta, což je způsobeno hlavně slabým posledním kvartálem.

Australská centrální banka (RBA) včera zachovala úrokové sazby na 3 procentech. Nechala si však svým vyjádřením otevřený prostor pro další snižování sazeb, podle guvernéra Glenna Stevense počká RBA na vývoj míry inflace, která bude s největší pravděpodobností růst.

Mezikvartálně vzrostly tržby o pouhých 0,1 procenta. Nedokázaly tak podpořit růst HDP v posledním kvartále 2012. Maloobchodní sektor tvoří 17 procent z celkové australské produkce, která se pohybuje kolem 1,5 bilionu australských dolarů. Zároveň je maloobchodní sektor druhým největším zaměstnavatelem. Australské společnosti trpí, protože musí čelit drahému australskému dolaru, který zlevňuje import.

Australský dolar během asijské seance prorazil silný support Fibonacciho hladinu 50. Nadále se drží pod klesající trendovou čáru. Momentálně se obchoduje u předchozích minim 1,0342. Během dne by se mohl ještě vrátit k trendové čáře a poté pokračovat v medvědím trendu.
 

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE