Souhrn 21.5. na trzích USA

24.05.2004 | , Proventus Finance
INVESTICE


Akciové indexy si na závěr týdne připsaly zisky   Akcie firmy Washington Mutual vzrostly téměř o 9% poté, co se objevila spekulace, že největší americká spořitelna by mohla být prodána největší britské bance HSBC Holdings Plc....

Mutual vzrstly o ... Plc. Tento nákup by ocenil americké operace HSBC na podobnou velikost jakou mají Wachovia Corp. a Wells Fargo & Co., čísla 4 a 5 na americkém bankovním trhu podle spravovaných aktiv. Zároveň by vznikl jeden z největších poskytovatelů hypoték v USA. Podobně jako rival Royal Bank of Scotland Plc, který tento měsíc souhlasil se zaplacením 10,5 miliardy dolarů za firmu Charter One Financial, také u HSBC se dlouho čekalo na větší proniknutí na americký trh, kde má HSBC 452 poboček.

Zpočátku obchodního dne nastalo rally, které odráželo solidní retailové prodeje, zisky a mírný pokles ceny ropy. Objem obchodů byl však velmi nízký a rally postupem času ztrácelo páru. Dow ztratil dvě třetiny svého zisku a ukončil obchodní den se ziskem necelých 30 bodů. Technologický Nasdaq Composite získal solidních 15 bodů. Za celý týden utrpěly DJIA a Standard & Poor’s 500 mírnou ztrátu, Composite si naopak připsal mírný zisk.

Mezi jednu z nejvíce obchodovaných akcií patřila telekomunikační firma ADC Telecommunications. Po horších než očekávaných výsledcích ve čtvrtek akcie mírně klesly, avšak po pátečním upgradu od Merrill Lynch vzrostly o 14%.

Nadcházející týden bude zveřejněno poměrně mnoho makročísel, kterých bude dominovat 1.revize HDP za 1.čtvrtletí.

Akcie retailové firmy Nordstrom vzrostly o 6% poté, co společnost ohlásila ve čtvrtek po zavření lepší než očekávané výsledky a zvýšila odhad na další čtvrtletí. Další retailová firma The Gap ohlásila také vyšší zisk než se očekávalo, ale nižší tržby poslaly akcie o 2% níže.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE