Ranní komentář pro 8.2.2013

08.02.2013 | , Cyrrus
INVESTICE


Hlavní události: Dnes dále pokračuje Summit EU, který jedná o rozpočtu na příštích 7 let. Hlavním odpůrcem navrhovaného rozpočtu je Velká Británie, která požaduje více škrtů. Německá kancléřka Merkelová se snaží dosáhnout určitého konsenzu mezi bohatšími a chudšími zeměmi. Nějaké výraznější zprávy ze summitu dnes však pravděpodobně nepřijdou.

USA

  • Americké trhy včera opět zakončily obchodování na úrovních zhruba z konce předchozího dne. Pozitivní trend zatím bez výraznější korekce pokračuje. Akciové indexy se pohybují na maximech, na kterých se ocitly naposledy v roce 2007. Objevují se otázky, zda již není čas na určitou korekci.

ASIE

Čína

  • Čínská makroekonomická data zůstávají i nadále pozitivní. Importy i exporty silně vzrostly. Export očištěný o sezónní vlivy meziročně vzrostl o 12,4%, import o 3,4%, inflace se drží na nízkých úrovních. Příští týden zde budou oslavy Lunárního nového roku, což bude mít nejspíše vliv na utlumení průmyslových aktivit a naopak na růst maloobchodních tržeb.

KORPORÁTNÍ UDÁLOSTI

Apple

  • Hedgeový fond Greenlight Capital podal žalobu na americkou společnost Apple. Fond požaduje větší míru navrácení kapitálu investorům. Apple již dříve oznámil vyšší výplaty dividend a nyní se mluví taky o možném vydání preferenčních akcií. Akcie společnosti reagovaly prudkým růstem 3%.

Peugeot

  • Automobilka Peugeot bude muset odepsat celkem 4,13 mld.EUR. Je to kvůli poklesu hodnoty aktiv, která drží. Likvidita firmy tím však není ovlivněna, protože odpisy jsou nepeněžní položkou.

Celý komentář ke stažení zde zde (95,41 KB)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE