Týden na komoditních trzích

11.02.2013 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Pšenice na burze Chicago Board of Trade spadající do skupiny CME pokračovala v minulém týdnu v oslabování až na hranici měsíčního minima...

Pšenice
Pšenice na burze Chicago Board of Trade spadající do skupiny CME pokračovala v minulém týdnu v oslabování až na hranici měsíčního minima. Nejprve se jednalo o reakci na známky klesající poptávky po amerických zásobách zmíněné komodity. Podle údajů amerického ministerstva zemědělství  (USDA) klesly inspekce pšenice určené na export v předešlém týdnu oproti týdnu končícímu 27.ledna o 32%. V průběhu posledního lednového týdne bylo v U.S. prověřeno 15,2 miliónů bušlů pšenice na export, přičemž v týdnu předešlém bylo podle USDA prověřeno 22,3 miliónů bušlů. Zájem o pšenici ze Spojených států byl mimo jiné ovlivněn posílením dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, které snížilo atraktivitu zmíněné komodity v očích zámořských odběratelů. Dalším důvodem oslabování ceny pšenice pak byly spekulace, podle kterých je v současnosti objem zásob pšenice v U.S. větší, než 716 miliónů bušlů uveřejněných USDA v lednovém Wasde reportu. Nezávislý odhad agentury Bloomberg hovořil o zásobách v objemu 717 miliónů bušlů. Páteční Wasde report nepřinesl však žádné nečekané překvapení, a tak cena zmíněné komodity uzavřela poslední obchodní seanci minulého týdne velice blízko měsíčního minima, konkrétně na úrovni 756,25 centů za bušl. Nejaktivnější futures kontrakt na pšenici tak na burze CBOT zaznamenal nejdelší pokles ceny za posledních sedm týdnů.

Dřevo
Na nejvyšší uzavírací cenu od 28.prosince loňského roku posílil v průběhu minulého týdne na burze Chicago Mercantile Exchange nejaktivnější futures kontrakt na dřevo. Hlavními důvody byly známky růstu stavebního sektoru v Číně, rekordní nárůst ceny stavebního dřeva tamtéž a s tím spojená zvýšená poptávka po importu a obavy z poklesu dodávek dřeva z Kanady, jejíž lesy se potýkají s problémem zamoření brouky. Cena stavebního dřeva dosáhla v Číně v posledním kvartálu loňského roku nového rekordu, což se projevilo 26-ti procentním nárůstem importu z Nového Zélandu a Spojených států ve druhé polovině roku 2012. Podle údajů amerického ministerstva zemědělství vzrostla cena stavebního dřeva na burze CME v loňském roce o 44% poté, co statistiky za rok 2012 vykázaly krom výše zmíněného v U.S. největší nárůst nově postavených domů od roku 2008. S velkým problémem se již delší dobu potýkají kanadské úřady. Brouci napadající borovicové lesy znehodnotily mezi roky 1998 a 2011 více než polovinu zásob borovicového dřeva v oblasti Britské Kolumbie, jež platí za největší dřevo dodavatelskou provincii Kanady. Podle údajů Světové obchodní organizace platí Kanada za třetího největšího exportéra dřeva na světě hned po Německu. Výše zmíněné bylo v průběhu posledních sedmi obchodních seancí příčinou nárůstu ceny nejaktivnějšího březnového futures kontraktu na dřevo na burze CME o 35,10 USD (13%) na uzavírací cenu 387,80 dolarů za 1.000 podlahových stop a jednalo se tak o nejprudší nárůst zmíněné komodity od prosince roku 2010.

Colosseum a.s.
Robert Černík

Autor článku

Robert Černík  

Články ze sekce: INVESTICE