ZertifikateJournal 2/2013: Kalkulovatelné riziko

18.02.2013 | , ZertifikateJournal
INVESTICE


Rozpoznat a následně zažehnat nebezpečí se již učí děti ve škole. Přesně stejný princip platí také při výběru finančních produktů. Investoři by měli vědět, co přesně kupují a také u koho to nakupují. Ovšem nejprve musí investoři pochopit, že riziko je v každém případě předvídatelné.

Riziko emitenta je jedním z druhů rizik, které je dobré mít vždy na paměti. Protože v případě, že se emitent dlužního úpisu (certfikátu, warrantu nebo dluhopisu) dostane do platební neschopnosti (tj. nebude schopen dostát svých závazků), tak se v tom nejhorším případě může stát příslušná investice bezcennou.

Pro lepší posouzení tohoto rizika se mohou investoři opřít o několik ukazatelů jako jsou například CDSspreads (credit default swap) nebo také udělené ratingy.

Navzdory trvající nejistotě o dalším směřování eurozóny můžeme na německém trhu najít více než 30 aktivních emitentů certifikátů. Celkový objem tohoto tržního segmentu dosahuje 100 miliard EUR, což je jasným důkazem pestrosti produktové nabídky, která odpovídajícím způsobem odráží poptávku soukromých investorů. Výsledky průzkumu profesní organizace Deutsche Derivate Verband ukazují, že každý třetí soukromý investor dbá při nákupu certifikátů nejprve na bonitu emitenta. Každý čtvrtý z dotázaných respondentů považuje za nejdůležitější kritérium možnost průběžného obchodování a bezmála každý pátý investor považuje za rozhodující výběrové kritérium dobrou zkušenost z minulosti.

Pro necelých 18 procent dotázaných je při výběru vhodného emitenta důležité mít velmi úzké rozpětí mezi nákupním a prodejním kurzem a pouze pro 4 procenta jsou relevantní informační a servisní služby. V konečném důsledku lze konstatovat, že většina retailových investorů se dnes intenzivněji zabývá finančními produkty, než tomu bylo před několika lety. Tento trend bude i nadále pokračovat, především proto, že úspory, investice a spoření na důchod nejsou pro většinu investorů luxusním problémem, ale tématem se kterým je každý z nás neustále konfrontován. Čím dříve, tím lépe.

Více v aktuálním vydání ZertifikateJournal

 

Autor článku