Výbuch účtu a cesta zpět k nule

18.02.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Přinášíme další ze série pohledů na obchodování reálného klienta. Snažíme se vybírat různorodé obchodníky, jejichž styl či zvolené strategie jsou něčím výjimečné a mohou se stát inspirací a pozitivním nebo negativním vzorem pro všechny zájemce o trading. Účelem není navádět k žádnému obchodnímu stylu ani strategiím, které by z realizovaných obchodů mohly vyplývat.

Tentokrát jsme vybrali začínajícího obchodníka ze Slovenska, který ještě nemá za sebou ani druhou stovku obchodů na reálném účtu. Zaujala nás ztráta, kterou vytvořil po několika desítkách obchodů, a fascinující byla také jeho následná cílevědomá cesta vzhůru zpět do zisku. Kromě zhodnocení výpisu účtu jsme se zeptali na několik otázek ohledně jeho způsobu obchodování. V závěru pak najdete výpis všech jeho realizovaných obchodů od založení reálného účtu. Veškeré údaje zveřejňujeme se souhlasem našeho klienta. Nezveřejňujeme však jeho jméno.

Charakteristika obchodování

Styl obchodníka měsíce ledna se vyznačuje spekulacemi s nižším počtem známých instrumentů. Začínal téměř výhradně na nejnižších objemech a postupně začal mírně navyšovat pozice. Obchody realizoval v průběhu několika minut až dní. Není překvapením, že obchody uzavřené ve ztrátě byly průměrně delší, než byly ty ziskové. Jejich průměrná délka se vyšplhala na 12 hodin, nicméně medián se zastavil na dvou hodinách a dvaceti minutách.

Z téměř 160 realizovaných obchodů byla ztrátová pouhá čtvrtina, i přesto účet skončil v plusu pouhých několik desítek dolarů. Průměrná ztráta se totiž vyšplhala na 75 dolarů, zatímco zisk dosáhl pouze 25 dolarů. K uzavírání pozic byly v některých případech použity příkazy „Stop Loss“ a „Take Profit“. Jak však vyplynulo z interview, jejich použití bylo rezervováno pouze na dobu bez přístupu k platformě. K realizaci příkazů využívá hlavně platformu Metatrader, kde se soustředí na aplikaci některých nástrojů technické analýzy. Z vyjádření obchodníka však vyplývá, že se snaží soustředit také na fundamenty.

Přerod začínajícího obchodníka

Už na krátké časové řadě sto šedesáti obchodů je vidět velký posun, kterým si trader prošel. Začal rozumně s nejnižším objemem, který postupně navyšoval až v průběhu času. Hned v úvodu reálného obchodování se mu podařilo dosáhnout řady menších zisků. Od několikadolarových pokusů se vypracoval až k trojcifernému dolarovému zisku a potvrdil tak známé štěstí začátečníka.

Násobení prodejních pozic na eurodolaru z půlky října znamenalo prudký posun výnosové křivky směrem dolů. Sérii menších zisků následoval propad směrem k maximální ztrátě 1500 dolarů. Po sérii neúspěchů na EUR/USD a EUR/JPY, která by zatřásla i zkušeným traderem, se rozhodl k přerušení obchodování.

20130211___k__ivka_kumulativn__ho_zisku.png 

Dvouměsíční pauza obchodníkovi prospěla. Přestože se mu ztráty nevyhýbaly, výnosová křivka se nakonec dostala do plusových hodnot. Postupně navyšuje pozice a je na dobré cestě k ziskovému obchodování.

Obchodované instrumenty

Největší pozornost byla věnována měnového páru EUR/USD a také méně tradičnímu GBP/JPY, které dohromady tvoří více než tři čtvrtiny realizovaných obchodů. Třetím oblíbeným měnovým párem je EUR/JPY, který prolíná celý jeho účet. Obchodník si vyzkoušel také úspěšnou sérii na EUR/CAD.

20130211___obchodovan___instrumenty.png 

Zhodnocení

Ve výpisu obchodů si nelze nevšimnout některých začátečnických chyb. Vysoký poměr Risk Reward Ratio - RRR byl příčinou nesnází. Brzký výběr zisků a dlouhé držení ztrát se zdá být největší chybou, která je z výpisu k vidění na první pohled. Analýza účtu poskytuje dobrý studijní materiál začátečníkům, kteří často s obchodováním končí v čase nejvyšší ztráty. Zdaleka ne všichni mají po šrámech ve své psychice dostatek sil se na trh vrátit a pracovat na své dlouhodobé profitabilitě. Tento obchodník dostatek sil a sebevědomí měl a zaslouží si tak náš respekt.

Celý rozhovor s obchodníkem si můžete přečíst na stránkách společnosti XTB

Autor článku

XTB


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE