Ranní komentář pro 19.2.2013

19.02.2013 | , Cyrrus
INVESTICE


HLAVNÍ UDÁLOSTI: Trend v poklesu nových registrací vozů v EU 27 a EFTA stále trvá. V lednu byl meziroční zaznamenaný pokles 8,5%. Počet registrací je nejnižší od roku 1990. Německo zaznamenalo pokles o 8,6% yoy, Francie dokonce o 15,1% yoy, naproti tomu ale ve Velké Británii počet registrací vzrostl o 11,5% yoy. Z velkých automobilek zaznamenal největší propad Ford, který se dlouhodobě potýká s problémy. Automobilka Škoda v odbytu nových aut zaznamenala jen mírný pokles.

ASIE

Čína

  • V Číně se objevují obavy o nemovitostní trh a možné snahy vlády jej zchladit. Dle čínského tisku se na březnovém zasedání vlády objeví konkrétní návrhy, jak to provést. Obavy z inflace a možného přehřátí nemovitostního trhu vyjádřila už i centrální banka. Dá se očekávat, že se obavy s blížícím se vládním sjezdem budou stupňovat. Následkem těchto spekulací oslabují zejména developeři.

EVROPA

  • Z počátku obchodování zaznamenal index DAX pokles o 0,2%, nyní opět roste již o 0,5%, za jeden z důvodů lze považovat skutečnost, že dle RSI byly indexy přeprodané a právě toho využili investoři.

KORPORÁTNÍ UDÁLOSTI

Danone

  • Reportované tržby firmy Danone dosáhly 5,1 mld. EUR, výsledek je mírně lepší proti odhadům 5,03 mld. EUR. Překonání odhadů je důsledkem hlavně vyššího, než očekávaného objemu produkce, ceny se naopak snížily. Stále trvá problém Danone s klesajícími maržemi a slabší poptávkou hlavně v Jižní Evropě, proto zůstává výhled pro evropský trh spíše negativní. Výhled pro zbytek světa je naopak pozitivní. Vedení plánuje propustit 900 zaměstnanců z celkového počtu zhruba 100 tisíc. Dividenda byla stanovena v souladu s očekáváním na 1,45 EUR. Po zveřejnění těchto informací Danone v úvodu obchodování roste o 5%.

Celý komentář ke stažení zde zde (92,95 KB)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE