Spoření připravuje Čechy o jejich peníze

20.02.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Češi se v loňském roce vezli na vlně popularity spořicích účtů, především u nově vznikajících bank. Ti všichni však průběžně přicházeli o své peníze. Průměrná inflace v roce 2012 byla totiž vyšší než výnosy těch nejlepších spořicích účtů.

„Češi byli při nakládání se svými financemi nadále spíše konzervativní a většinu svých úspor uložili do penzijního připojištění, stavebního spoření nebo na populární spořicí účty. Bez výjimky však jde o produkty, které v loňském roce ani nepokryly inflaci,“ komentuje Jan Macek, analytik společnosti AWD. „Letos sice inflace podle většiny predikcí klesne, přesto ale našim zákazníkům doporučujeme o něco odvážnější strategii, která vygeneruje reálný výnos,“ dodává Macek.


Čtěte také

Jak zhodnocovat peníze na spořicím účtu
Dluhopisy výjimečné výsledky nezopakují
Většina úspor prodělává
Pět důvodů proč akcie nadále porostou
Neskočte na lep loňských sněhů


Rok 2012 byl z investičního hlediska, tedy z pohledu zhodnocování peněz, velmi úspěšný. Ekonomická krize sice stále ovlivňuje fungování národních ekonomik, ale soukromé podniky se zdají být z nejhoršího venku. Nasvědčuje tomu rostoucí cena akcí a firemních dluhopisů, čemuž nahrává i celosvětový trend poklesu úrokových sazeb vyhlašovaných centrálními bankami.

Výnosy vybraných finančních produktů 2012

 
Zdroj: Dow Jones, Deutsche Börse, PSE, české banky, pojišťovny a stavební spořitelny, MFČR, ČSÚ, vlastní výpočty

Akcie v roce 2012 zažily na většině trhů velký růst

Nejsledovanější akciový index, americký Dow Jones Industrial Average, si za loňský rok připsal téměř 7,5 %. Pro české investory rovněž důležitý index, německý DAX, vyrostl dokonce o celých 29 %. Výborného výsledku dosáhly i české akcie, resp. český akciový index PX 50, který vzrostl o 14 %.

Tak jak rostla cena akcií na světových burzách, profitovaly z toho i finanční produkty, které jsou na akcie navázány. Například většina dynamických strategií investičních životních pojištění, které jsou typicky složené čistě z akciových podílových fondů, zhodnotila za rok 2012 vklady majitelů tohoto produktu průměrně kolem 10 %. Průměrné výnosy v dlouhodobém horizontu se nyní pohybují kolem 6,8 % p. a.
Dobře se dařilo i dluhopisům a to nejen těm podnikovým. Například podílové fondy složené pouze z českých státních dluhopisů vykázaly výnos na hranici 6 %, což je výrazné zhodnocení, vzhledem k dlouhodobému průměru 2-3 % p. a.

Výnosy po započtení inflace

 
Zdroj: Dow Jones, Deutsche Börse, PSE, české banky, pojišťovny a stavební spořitelny, MFČR, ČSÚ, vlastní výpočty

U investic do akcií či dluhopisů je ještě třeba vzít v úvahu, v jaké měně byly cenné papíry nakoupeny. Euro v roce 2012 oslabilo o 1,5 %, americký dolar o 3,6 %, kurz stagnoval nebo mírně klesal také v případě jenu, libry a dalších světových měn. Zásadní vliv to má rovněž u bankovních vkladových produktů. Pokud má investor uložen 1 milion korun na dolarovém účtu, při zpětné konverzi by za rok 2012 přišel o 36 tisíc korun, které nedorovná ani připsaný úrok z vkladu.

Nejvýnosnější spořicí účty nabídly v loňském roce Air Bank, Equa bank a Wüstenrot

V rámci konkurenčního boje přicházely některé bankovní domy s různými bonusovými akcemi, kdy se klienti mohli dostat až téměř k tříprocentnímu úroku. Od nového roku jsme však svědky postupného snižování úrokových sazeb. Je to logický krok, vzhledem k v podstatě nulové úrokové sazbě ČNB. Je téměř jisté, že vyšší úrokové sazby, než byly ty v roce 2012, v letošním roce žádná banka nenabídne.

V podobných úrokových hladinách se pohybovaly i úrokové sazby u terminovaných vkladů. Většina bank nabízela sazby ročních terminovaných vkladů v rozmezí 1-2,5 %. Nejvyšší úrokovou sazbu na roční vklad nabídla J&T banka ve výši 3,1 %, ovšem s minimálním vkladem ve výši 500 tisíc Kč. I zde je pro letošní rok reálný předpoklad snižování úrokových sazeb o několik desetin procenta.

Penzijní fondy budou svým klientům za loňský rok připisovat výnosy v rozmezí 1-3 %

Dlouhodobý průměr těchto penzijních fondů jsou 3 % p. a. Již tento rok se však výnosy mohou dramaticky změnit. V souvislosti s penzijní reformou si účastníci mohou zvolit dynamičtější strategii zhodnocování svých příspěvků. „Spolu s navýšenou státní podporou, která může činit až 2760 Kč ročně a výnosy srovnatelnými s akciovými podílovými fondy se bude do budoucna jednat o jeden z nejvýnosnějších finančních produktů. Maximální výhodnost vzhledem ke státní podpoře a k daňovým úlevám bude při úložce 2000 Kč měsíčně,“ komentuje Tomáš Rampula, hlavní analytik AWD.

Podobně výhodným zůstane díky státní podpoře i stavební spoření

V roce 2012 bylo možné získat příspěvek od státu v maximální výši 2000 Kč. Zhodnocení peněz je však méně výhodné než u zmiňovaného penzijního připojištění, nově navíc bude nutné dokládat účelové využití peněz. Stavební spořitelna zhodnotila naspořené prostředky ve výši 2 %. „V případě stavebního spoření lze doporučit spoření ve výši 1670 Kč měsíčně. S rostoucí investicí výhodnost stavebního spoření klesá,“ říká Jiří Sýkora, analytik AWD, který tuto oblast dlouhodobě sleduje.

Co nás čeká v roce 2013?

„V letošním roce se musíme připravit na pokles úrokových sazeb u bankovních produktů – spořicích účtů a terminovaných vkladů. Vysoké zhodnocení pravděpodobně nepřinesou ani dluhopisy, výhodnější budou opět akcie. Novou a lákavou příležitost v podobě dynamického investování se státní podporou přinesla penzijní reforma díky doplňkovému penzijnímu spoření. To by v budoucích letech mohlo tvořit základ investiční strategie typického českého střadatele,“ uzavírá Jan Macek.

Zdroj: Tisková zpráva společnosti AWD

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE