EUR/USD bez reakce na dobrý výsledek Ifo indexu

22.02.2013 | , BOSSA
INVESTICE


Německá důvěra v podnikatelské prostředí dosáhla v únoru 10měsíčního maxima. Dnešní Ifo index vystoupal až na 107,4 bodu (nad odhady všech analytiků) a ukázal, že největší ekonomika eurozóny sílí. Mnichovský Ifo institut provádí meziměsíční průzkum mezi 7 000 podnikateli. Index rostl již čtvrtý měsíc po sobě. Index podnikatelského klimatu Ifo vyskočil na 10měsíční maximum 107,4 bodu z 104,3 bodu po nepatrné revizi údajů za leden.

Současně jde o nejprudší meziměsíční nárůst od července 2010. Index Ifo tak navazuje na sérii pozitivních dat Indexu ZEW z úterý. Potenciální růst německé ekonomiky v roce 2013 potvrdily i indexy nákupních manažerů z oblasti výroby a služeb (PMI), které dosáhly hodnoty nad 50 bodů, což je hranice mezi expanzi a recesi a rovněž ty (PMI) tedy naznačují v Německu expanzi.

Německé centrální banka (Bundesbank) oznámila tento týden, že v Německu očekává návrat k ekonomické expanzi, po špatném posledním kvartále 2012 (propad o 0,6 procenta, když slabší výkon zahraničního obchodu převážil nad přínosem domácí poptávky). Evropská centrální banka (ECB) predikuje eurozóně v roce 2013 kontrakci 0,3 procenta, může za to hlavně Itálie se Španělskem, tedy země držící se dlouhodobě v recesi.

EUR/USD nedokázal povzbudit ani dobrý výsledek Ifo indexu. Stále se obchoduje pod rostoucí trendovou čárou, která momentálně slouží jako rezistence. Na hodinovém grafu zatím cena bojuje s růstem a tak můžeme očekávat pokračování ve výprodeji. Tomu by odpovídala i pozice i stochastického oscilátoru. Nejbližším supportem je cena 1,3150.

 


 

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE