Únor na komoditních trzích: Nedůvěra investorů přinesla oslabení

07.03.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Obavy o budoucí osud vyspělých předlužených ekonomik značně poznamenaly důvěru investorů na komoditních trzích. To dostalo pod tlak cyklické komodity, jako jsou ropa nebo průmyslové kovy. Od poloviny měsíce také významně oslabovaly drahé kovy, jejichž ceny se přiblížily svým dlouhodobým podpůrným úrovním.

Krize v Evropě pokračuje. Evropský statistický úřad uvedl, že míra nezaměstnanosti se v lednu zvýšila na historické maximum 11,9 % z předcházejících 11,8 %. Naopak údaje z USA jsou optimističtější. K pozitivní náladě přispělo opětovné zrychlení zadlužování amerických domácností, což by mělo mít pozitivní vliv na výši spotřebitelských výdajů. Příznivé bylo i očekávané schválení takzvaných automatických škrtů ve státním rozpočtu USA, které mají dosahovat výše 85 miliard dolarů, tedy asi 2,3 % amerického rozpočtu. To se děje s hlasitým odporem jak prezidenta Baraka Obamy, tak šéfa centrální banky Bena Bernankeho, kteří tvrdí, že takové škrty budou naopak mít negativní vliv na dočasné ekonomické zotavení.

TIP: Aktuální kurzy komodit

Drahé kovy znehodnotily

Nejslabší byly platina a stříbro. Objem investic do zlatých ETF se od začátku roku snížil o téměř 5 procent. V trezorech největšího takového fondu SPDR Gold Trust je momentálně nejméně zlata za posledních šest měsíců. V únoru se v USA prodaly zlaté mince o váze 80 tisíc uncí, což je o polovinu méně oproti předchozímu měsíci. Ropa oslabila především ke konci měsíce. Zásoby nadále rostou, protože spotřeba v Evropě a USA je nízká. Kartel OPEC pootevřel v únoru kohoutky a v průměru dodával denně 30,7 milionu barelů, což je o 97 tisíc barelů více oproti lednu. Cena zemního plynu mírně stoupla. Přebytek plynu je stále značný. V amerických zásobnících je o 16% více této komodity oproti pětiletému průměru.

Globální produkce obilovin by se měla v letošním roce zvýšit

Podle společnosti Alfred C. Toepfer International, která se specializuje na obchodování se zemědělskými komoditami, by se globální produkce obilovin měla v letošním roce zvýšit o 7 procent. Firma předpokládá zvětšení oseté plochy a růst výnosností polí, protože v loňském roce byly hlavní pěstitelské oblasti postižené extrémním suchem. Relativně silná je bavlna. Farmáři v Texasu by podle předběžných údajů mohli osít až o 25 procent menší plochu oproti minulému roku.

Podle analytiků oslovených agenturou Bloomberg by se kukuřicí oseta plocha v USA mohla zvětšit na 97,73 milionu akrů, což by bylo nejvíce od roku 1936. Produkce kukuřice by při dobrém počasí mohla vzrůst na rekordních 13,8 miliardy bušlů. Ministerstvo zemědělství je ještě optimističtější a očekává zvětšení úrody o 35 procent na 14,53 miliardy bušlů. Do sektoru potravin zavítala stagnace. Informace jsou negativní zejména pro cenu cukru. International Sugar Organization zvýšila odhad přebytku cukru v této sezóně o 38% na 8,5 milionu tun. Celosvětová produkce vzroste na rekordních 180,4 milionu tun. Brazílie zvýší své dodávky na 40,3 milionu z loňských 35,2 milionu tun. Globální zásoby na konci sezóny budou pravděpodobně atakovat hranici 70 milionů tun.

V skladech ICE je momentálně nejvíce kávy od března 2010, přičemž objem její realizovaného exportu z Brazílie je nižší oproti minulému roku. Pro cenu kávy typu Robusta jsou podporou informace o suchu ve Vietnamu, který je jejím největším producentem na světě.

V březnu očekáváme zastavení poklesu na trhu s cyklickými komoditami a jejich opětovný růst

Naopak na trzích se zemědělskými produkty předpokládáme spíše pokles kvůli vysoké produkci. Na konci března budou uveřejněny statistiky Ministerstva zemědělství USA o velikosti oseté plochy.

Změna ceny komodit v únoru a aktuální cena

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 28.2
ropa WTI -6 92,0 USD za barel
zlato -5 1578 USD za oz
měď -5 3,5 USD za libru
kukuřice -5 7 USD za bušl
pšenice -8 7,1 USD za bušl
káva Robusta +5 2108 USD za tunu
vepřové maso -9 81,0 US centu za libru

Zdroj: CSI

Komoditní index RICI

rici_2013_02.jpg 

Zdroj: Bloomberg

Autor článku

Boris Tomčiak  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE