Dnešní téma ropa

03.06.2004 | , Cyrrus
INVESTICE


Akciové trhy jsou v posledních 14. dnech v zajetí vývoje na trhu s ropou, jejíž cena se během středečního asijského obchodování vyšplhala na nový rekord 42,45 USD za...

...barel. Cena ropy má totiž podstatný vliv na růst hospodářství v nejvyspělejších ekonomikách světa. Za vysokým růstem stojí víkendové útoky islámských extrémistů na ropná zařízení v Saúdské Arábii, při kterých zahynulo 22 osob a relativně nižší ropné zásoby v USA před letní motoristickou sezónou.

Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) dnes v Bejrútu jednají o zvýšení těžebních kvót na ropu. Očekává se zvýšení těžebních limitů až o 2,3 mil. barelů denně. OPEC v posledních 14. dnech vysílal smíšené signály, když Saúdská Arábie, která má v kartelu hlavní slovo oznámila zvýšení těžby o 700 000 barelů denně bez ohledu na výsledky jednání a stejně tak Spojené arabské emiráty, které začnou na trh dodávat o 400.000 barelů ropy více. Proti tomu Venezuela a Írán prosazují menší nárůst. Veškeré tyto prohlášení jsou ovšem při pohledu na těžební kapacity jen hrou, protože OPEC již nějakou dobu těží velmi blízko svých produkčních kapacit.

Výsledky dnešního jednání podle našeho názoru mohou ovlivnit cenu ropy a potažmo akciové trhy pouze krátkodobě, mnohem důležitější jsou obavy, zda nebudou teroristické útoky v Saúdské Arábii pokračovat. Proto očekáváme do konce týdne především na trhu v USA značnou nervozitu.

Autor článku

Ing. Petr Bartek  

Články ze sekce: INVESTICE