První primární emise (IPO) se blíží

04.06.2004 | , Finance.cz
INVESTICE


Tak a je to tady. První společnost v letité historii Burzy cenných papírů Praha našla odvahu a chystá se nabídnout akcie na burze. A když už IPO, tak nikdo slabší, než obr Zentiva.

ZENTIVA. Skupina, která vznikla v roce 2003 a je vlastně jen obchodní známkou pro dva farmaceutické giganty, všem dobře známé z krabiček acylpyrinu nebo ibuprofenu - České společnosti Léčiva a Slovenské Slovakofarmy.

Historie
11.8.2003 protimonopolní úřad SR vyslovil souhlas, aby společnost Zentiva B.V., která je majoritním akcionářem akciové společnosti Léčiva, převzala většinový podíl akcií ve společnosti Slovakofarma a.s. 18.srpna 2003 pak bylo převzetí Slovakofarmy novým většinovým akcionářem dokončeno. Výrobky obou společností začaly být obchodovány pod novým společným názvem Zentiva od 1.9.2003.

Vznik podniku Zentiva, a.s. Praha (dříve Léčiva) má své kořeny v lékárně "U černého orla", jež pochází z 15. století a kterou v roce 1857 zakoupil Benjamin Fragner. První továrna však byla otevřena až v roce 1930. Po privatizaci v roce 1993 došlo ke změně právní formy  a  jméno společnosti bylo upraveno na „Léčiva a.s.“.

Vznik první a největší slovenské generické společnosti Zentiva, a.s. Hlohovec (dříve Slovakofarma) se váže k roku 1941, kdy vznikla chemická továrna Slovenské alkaloidy.

Rok se s rokem sešel a...
Není to tedy ani rok a domácí kapitálový trh dostává impuls, který tu ještě nebyl. Primární emise akcií (IPO=Initial Public Offer) je svátkem domácí burzy a ZENTIVA bude nepochybně zapsána zlatým písmem v její historii. Získání kapitálu prostřednictvím burzy a nabídka cenného papíru k veřejnému obchodování je základním stavebním kamenem celého kapitálového trhu. I když od prvního krůčku, kterým je tzv. schválení prospektu emitenta Komisí pro cenné papíry k samotné nabídce akcií investorům může ještě nějaká doba uplynout, je už toto dobrým signálem pro všechny účastníky na trhu.

Jak to funguje
Firma která na trhu působí a nebo která je zcela nová, mladá, ale má odvážné a dynamické vedení a hlavně geniální podnikatelský záměr, dobrý nápad nebo jen velkou odvahu potřebuje k realizaci svých projektů - co jiného - finance. Ty může získat mnoha způsoby, připomeňme pár základních:

  • majitelé vloží do firmy své soukromé peníze
  • firma bude spoléhat na svůj vlastní růst a financována bude tedy z vlastních zdrojů
  • firma si půjčí peníze od banky
  • zavedená, velká, stabilní firma vydá dluhopisy
  • firma se stane akciovou společností a hledá investory, kteří by si její akcie koupily (drobné investory i velké)

Právě ona poslední možnost vydání akcií a jejich nabídka na veřejném trhu se společnosti ZENTIVA jevila jako nejlepší způsob jak získat peněžní prostředky na svůj další rozvoj a proto požádala Komisi pro cenné papíry o schválení prospektu emitenta

Prospekt emitenta
Společnost Zentiva předložila Komisi pro cenné papíry žádost o posouzení a schválení znění prospektu cenných papírů, které chce společnost umístit v rámci primární emise na českém trhu. Komise po posouzení prospektu rozhodla o jeho schválení. Veřejnost prospekt nezná, bude zveřejněn až v závislosti na vývoji tržních podmínek a rozhodne si o tom společnost sama. To znamená, že akcie nemusí být na trhu vůbec nabídnuty, budou-li okolnosti nepříznivé.

Přichází čerství vítr
O tom, že akcie ZENTIVA na trh opravu "dorazí", nikdo nepochybuje. A úspěch? Vše nasvědčuje tomu, že je předem zaručen. "Dá se očekávat, že primární úpis Zentivy bude úspěšný, což by potvrdilo, že lze tímto způsobem získat na českém kapitálovém trhu prostředky k rozvoji společnosti. Mohlo by to být významným signálem pro další společnosti." uvedl v této souvislosti úřadující předseda Komise pro cenné papíry Milan Šimáček.

Mobilizujte peněženky a investujte
A co z toho plyne drobným akcionářům? Můžeme mít prospěch na něčem tak na první pohled složitém a odborném? Ano. Pomůžeme si souslovím známé moderátorky. Naše dnešní rada zní: Neváhejte a investujte. Jakmile se akcie na trhu objeví, ptejte se u odborníků jak je koupit. Takováto investiční příležitost se neopakuje každý den.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE