Shrnutí týdne: nezaměstnanost v USA klesla a ceny akcií jdou nahoru

08.03.2013 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Tento týden se na komoditních a finančních trzích nesl v duchu optimismu z nízké nezaměstnanosti v USA a úspěšného prodeje španělských …

Tento týden se na komoditních a finančních trzích nesl v duchu optimismu z nízké nezaměstnanosti v USA a úspěšného prodeje španělských dluhopisů. Oslabování drahých kovů a cyklických komodit se zastavilo. Velmi dobře se dařilo evropským i americkým akciovým trhům, některé dokonce pokořily své historické maxim. Například Index Dow Jones Industrial Average překonal dosavadní historické maximum z října 2007.

Na konci týdne byly v USA i Kanadě uveřejněny informace z trhu práce. Míra nezaměstnanosti v Kanadě zůstává nadále na úrovni 7%. Míra nezaměstnanosti v USA poklesla o 0,2% a aktuálně činí 7,7%. Mimo zemědělský sektor zde bylo vytvořeno 236 tisíc pracovních míst, což značně překonalo očekávání trhu, které se pohybovalo na úrovni 171 tisíc míst. V reakci na tuto zprávu posílil dolar proti euru a krátkodobě také oslabily drahé kovy. Lepší informace z trhu práce mohou přivést Fed k rychlejšímu ukončení politiky levných peněz. Klíčové pro americkou ekonomiku zůstává datum 27.3., což je den, kdy by měly být spuštěny automatické úspory ve státním rozpočtu v celkové objemu 1,1 biliónu USD během příštích deseti let.

Ve čtvrtek španělská vláda úspěšně prodala dluhopisy v objemu 5,03 miliardy EUR a překonala tak svůj cíl 5 miliard EUR. Prodej se skládal z dvouletých dluhopisů, které se prodaly s požadovanou výnosností 2,632%, pětiletých (3,572%) a desetiletých (4.917%) dluhopisů. Všechny byly umístěny s nižší úrokovou mírou než při posledním prodeji a to navzdory nejistotě v eurozóně způsobené italskými volbami. V nich vyhrály strany, které odmítly úsporná opatření. Nejistota podle analytiků paradoxně pomohla španělským dluhopisům díky odlivu investorů z Itálie. Španělským dluhopisům se daří lépe od července minulého roku, kdy Evropská centrální banka (ECB) oznámila, že „udělá cokoliv pro záchranu eura“ a neomezeně skupuje dluhopisy postižených zemí na sekundárních trzích.

Na trzích se zemědělskými plodinami byly zajímavé především cukr, kakao, bavlna a rýže. Největší nárůst ceny od listopadu loňského roku zaznamenal v rámci čtvrteční obchodní seance na burze ICE Futures U.S. nejaktivnější futures kontrakt na surový cukr. Cukr reaguje na zprávy o zpožděných dodávkách z Brazílie. Problém spočívá v zahlcení tamních přístavů, neboli dlouhých čekacích dobách na nakládku zboží. Cukr také posílil na základě spekulací o tom, že výrobci biopaliv v Brazílii by mohli dostat daňové úlevy na produkci etanolu z třtiny. Kakao dosáhlo 14-ti měsíčního minima. Toto další zlevnění bylo způsobeno především předpovědí počasí pro některé oblasti Pobřeží slonoviny, kde by v nejbližších dnech mohlo spadnout množství srážek dostatečné pro další zlepšení tamní úrody kakaových bobů. Tato africká země je přitom největším producentem kakaa na světě. Na nejvyšší úroveň za posledních téměř 10 měsíců posílil v rámci týdne nejaktivnější futures kontrakt na bavlnu na burze ICE Futures U.S. Bavlna reaguje růstem především na očekávání nižší produkce ve Spojených státech, a to v době, kdy odhady hovoří o nárůstu globální poptávky v letošním roce. Banka Macquarie Group Ltd. předpovídá, že američtí farmáři v letošním roce osadí bavlnou v porovnání s loňskými 12,3 milióny „pouhých“ 9,4 miliónů akrů. Podle International Grains Council bude tento rok rekordně vysoká produkce rýže, které by se mělo vypěstovat 472 miliónů tun, což je o 1,2 procenta více než minulý rok. Také zásoby rýže by měly být rekordně vysoké.

Ropa zlevnila krátce po středečním zveřejnění pravidelného reportu mapujícího stav jejích zásob. Zásoby ropy WTI v USA ke konci minulého týdne stouply o 3,83 milionů barelů, což je čtyřikrát více než byl medián odhadů analytiků oslovených agenturou Bloomberg. Ti čekali růst jen o 788 000 barelů. V posledních dnech je sledována i situace ve Venezuele, kde se čeká, jaké kroky podnikne tamní vláda po smrti prezidenta Huga Cháveze. Venezuela je čtvrtý největší producent ropy z kartelu OPEC.

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE