Nejhodnotnější německá firma? Softwarová společnost SAP

14.03.2013 | , Fio banka
INVESTICE


Když v roce 2010 společnost SAP AG měnila vedení, došlo k prvnímu výraznějšímu propouštění zaměstnanců za 38 let, klienti byli...

...znepokojení kvůli zvyšování cen a analytici považovali softwarovou společnost SAP jako cíl akvizice.

Dnes je pravděpodobnost převzetí firmy velmi malá. Akcie SAP vzrostly o 92 % od doby, kdy se vedení firmy ujali Bill McDermott a Jim Hagemann Snabe. SAP má dnes větší tržní kapitalizaci než Volkswagen (2. místo) a Siemens (3. místo), ačkoli tržby dosahují jen 10 % Volkswagenu a 20 % Siemensu.

McDermott a Snabe provedli klíčové akvizice v oblasti počítačových a mobilních aplikací, investovali do databází, které zvládají analyzovat velké množství čísel během několika sekund a urychlili vývoj nových produktů. To umožnilo firmě zvýšit prodej široké oblasti klientů od centrálních bank po nejvyšší profesionální ligu amerického fotbalu.

S tržní kapitalizací ve výši 79,1 miliard euro je SAP devátá nejhodnotnější technologická firma a jediný evropský zástupce v Top 10. PE, měřítko kolik jsou investoři ochotni platit za akcii ve vztahu k zisku, je z Top 10 největší. S PE ve výši 27 převyšuje Google s 24,5 i arcirivala Oracle Corp s PE 16,7.

SAP si postupně vytvářela softwarová rozvojová centra po celém světě. Hlavní centra se nachází na centrále ve Walldorfu, které se nachází nedalo Frankfurtu, dále v Šanghaji a Kalifornii. Do centra v Šanghaji SAP v jednu dobu najednou přišlo téměř 100 tis. žádostí o zaměstnání a životopisy tak zaplavily oddělení lidských zdrojů. Po vyvinutí programu k zprocesování tak velkého množství dat nyní SAP prodává úspěšně tento software svým zákazníkům.

Nejprodávanějším programem je aplikace Hana, která zkracuje čas potřebný k analýze dat a provádí automaticky transakce dle příkazů a velikosti. Hana se využívá k simulaci počasí, predikování jízdních podmínek závodů Formule 1 nebo při výzkumu léků na rakovinu. Hana rovněž začíná nacházet využití při dohledu nad obchodními bankami ze strany centrálních bank.

Pro tento rok počítá SAP s čistým ziskem ve výši 3,7 miliard euro, tržby by měly dosáhnout 18 miliard euro.

V dnešním obchodování akcie SAP rostou o 1,14 %.

Zdroj: Bloomberg


Lukáš Brodníček
Fio banka, a.s.

Autor článku

Brodníček Lukáš  

Články ze sekce: INVESTICE