Týden na komoditních trzích

18.03.2013 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Nebývale silně v uplynulém týdnu zdražila bavlna. Postupně jak šly dny v týdnu, tak její cena prolamovala stále nová a nová maxima

Bavlna

Nebývale silně v uplynulém týdnu zdražila bavlna. Postupně jak šly dny v týdnu, tak její cena prolamovala stále nová a nová maxima až nakonec skončila na 11-ti měsíčním maximu. Důvodem je silná poptávka po U.S. bavlně i rostoucí spotřeba v Číně. Na základě dat amerického Ministerstva Zemědělství vývoz bavlny v období od loňského 1. srpna do letošního 7. března vzrostl o 21% na 6,77 milionů žoků. Paradoxem je, že výměra půdy určené na pěstování bavlny v USA klesá s tím, jak mnozí farmáři přestupují na pěstování jiných, pro ně lukrativnějších plodin. I tento fakt tlačí na růst ceny. U.S. Ministerstvo Zemědělství též očekává zvýšení dovozu bavlny stran Číny o 7,1%. Důvodem je fakt, že čínská vláda zvažuje do dubna uvolnit kvóty pro dovoz bavlny do země. Od začátku roku již bavlna zaznamenala nárůst ceny o více než 23%, což je nejvíce ze všech surovin z indexu Standard&Poor´s GSCI. V pátek květnové futures kontrakty na bavlnu na ICE Futures U.S. uzavřely na ceně 92,50 centů za váhovou libru.

 

Soja

S výjimkou pondělí celý zbytek minulého týdne sojové boby jen a pouze oslabovaly. Za vším stojí především zprávy z Brazílie, kde je v letošním roce očekávána rekordní úroda. Objem letošní produkce je očekáván na úrovni 83,5 milionů tun. Takto vysoká čísla by mohla připravit Spojené Státy o dosavadní 1. místo v globální produkci sóji. Nicméně ani USA se, dle odhadů, nenechají zahanbit a letošní produkce bude pravděpodobně vyšší než loňská z důvodu vyšší osazené výměry půdy. Produkce v Brazílii bude nejen vysoká, ale zároveň i její sklizeň je letos zatím rychlejší. Nezávislé zdroje uvádí, že k letošnímu 8.březnu bylo v Brazílii již sklizeno 48% úrody sojových bobů, tedy o 2% více než ve stejné době v loňském roce. V současné době je dokonce prodáno 58% letošní produkce. Květnové sojové boby v pátek na burze CBOT zakončily na ceně 1426 centů za bušl.

 

Káva Arabika

Podobně jako sojové boby v uplynulém týdnu oslabovaly i futures kontrakty na kávu typu Arabika. Zde ovšem bez přestávky od pondělí až do pátku. Mohou za to vysoké zásoby této komodity ve skladech monitorovaných burzou ICE Futures U.S. Zásoby Arabiky ve velkoobchodních skladech nyní atakují  úrovně blízko 2,7 milionu žoků. To je největší množství od března 2010. Změny se v případě Arabiky pravděpodobně hned tak nedočkáme, protože v Brazílii je v aktuální sezóně očekávána rekordní úroda kávy. A to i přesto, že tamní kávovníky jsou nyní v méně výnosné části dvouletého cyklu. Navíc poptávka po brazilské Arabice překvapivě klesla, když k 28. únoru bylo prodáno pouze 71% úrody. O rok dříve touto dobou to bylo 87%. Zprávou, která naopak hraje do karet růstu ceny, byla informace o suchém počasí ve Vietnamu, což by mohlo citelně poškodit tamní úrodu. Nicméně Vietnam se věnuje pěstování v Londýně obchodované odrůdy Robusta, která je oproti Arabice méně kvalitní, takže na cenu Arabiky toto nemá až takový vliv. Květnová Arabika v pátek na ICE Futures U.S. skončila na hodnotě 137,50 centů za váhovou libru.

 

Tomáš Kocourek

Colosseum a.s.

Autor článku

Tomáš Kocourek

Články ze sekce: INVESTICE