Sázka na pokles cen maďarských dluhopisů

22.03.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Zahraniční investoři spekulují na pokles cen maďarských státních dluhopisů v domnění, že výnosy z těchto cenných papírů správně nereflektují politický a ekonomický stav země.

Maďarsko je nyní nejzadluženější zemí střední Evropy s podílem dluhu na HDP ve výši 79 procent. Pro srovnání zadlužení České republiky vyjádřeno stejným ukazatelem je momentálně na úrovni 46 procent.

Velcí institucionální investoři, kteří spekulují na pokles cen maďarských dluhopisů, je nyní na trzích prodávají. Sází-li obchodníci na snížení ceny určitého aktiva a prodávají ho, aniž by ho vlastnili, musí si nejdříve finanční instrument na trhu vypůjčit. Právě na základě indikátoru objemu vypůjčených státních dluhopisů, společnost Markit avizuje, že významní finančníci a hedgeové fondy očekávají pokles cen státních dluhopisů Maďarska.

Objem těchto vypůjčených aktiv vyskočil od 14. února 2013 o 55 procent a tento týden dosáhl celkové výše 567 miliónů dolarů, což je nejvíce od začátku loňského listopadu. Na druhé straně objem vypůjčených státních dluhopisů v tom samém období v okolních zemích klesl. V České republice o 22 procent a na Slovensku o 15 procent. Z tohoto pohledu nejde tedy o sázku na pokles cen dluhopisů v celém regionu střední Evropy.

Investoři jsou přesvědčeni, že výnosy dlouhodobých maďarských státních dluhopisů jsou nyní příliš nízko vzhledem k hospodářské situaci země, kdy 15leté státní dluhopisy nesou výnos jenom 6,8 procenta. Z tohoto důvodu plánují obchodníci tyto finanční instrumenty prodávat, v důsledku čehož jejich cena na trhu klesne a výnosy, které nesou, porostou.

Maďarská ekonomika se stále nemůže poprat s důsledky finanční krize. Ta poškodila všechny dlužníky, kteří využili levnějších půjček (s nižší úrokovou sazbou) denominovaných v zahraničních měnách (euro, švýcarský frank), když maďarský forint (HUF) skokově v roce 2008 oslabil a jejich úrokové náklady raketově vzrostly. Aktuální vývoj maďarské ekonomiky dokreslují i následující grafy, na kterých je vidět, že hrubý domácí produkt (HDP) se meziročně v posledním kvartále roku 2012 propadl o 2,7 procenta a země je opět v recesi. Ke zlepšování nedochází ani na poli zadlužení země, které v posledních 10 letech systematicky roste.

Meziroční srovnání vývoje HDP v Maďarsku po čtvrtletích

HDP_Ma__arsko_1.jpg 

Vývoj podílu státního dluhu na HDP v Maďarsku

zadluzeni_Madarsko_2.jpg 

Pozn. hodnota pro rok 2013 vyjádřená posledním sloupkem je odhadována

Maďarsko bylo loni všemi třemi ratingovými agenturami zařazeno do spekulativní ne-investiční kategorie. A to právě z důvodu zastavení ekonomického růstu. Kromě toho je doprovázelo několik nepopulárních rozhodnutí, jakými bylo například uvalení bankovní daně, daně na telekomunikační firmy, zdanění větrné energie a znárodnění penzijních fondů.

Z grafu historického vývoje výnosů 10letých státních dluhopisů je zřejmé, že aktuální hodnoty dosahují historických minim, přičemž ekonomická a politická situace státu těmto číslům neodpovídá. Právě Evropská centrální banka (ECB) loni výrazně dopomohla tomu, že z trhů zmizela nejistota a obavy, když poskytla trhům likviditu formou prvního a druhého kola LTRO. První kolo LTRO (Long-Term-Refinancing-Operation) bylo zpuštěno v prosinci 2011 a uvolnilo 489 mld. eur v prospěch 523 bank a druhé kolo LTRO proběhlo v březnu 2012 a poskytlo 800 bankám 530 mld. eur. Díky této likviditě a upokojení situace po letním proslovu šéfa ECB Maria Draghiho, klesly výnosy maďarských dluhopisů na příliš nízké hodnoty, které nereflektují ekonomický stav země.

Historický vývoj výnosů 10letých maďarských státních dluhopisů

madarsko_dluhopisy.jpg 

Autorka komentáře je analytičkou ve společnosti Bossa

Autor článku

Michala Moravcová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE