Týden na komoditních trzích

25.03.2013 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Na úroveň 33-ti měsíčního minima oslabila v průběhu minulého týdne na burze ICE Futures U.S. cena kávy Arabiky...

Káva Arabika
Na úroveň 33-ti měsíčního minima oslabila v průběhu minulého týdne na burze ICE Futures U.S. cena kávy Arabiky. Ta poklesem reagovala na zprávy o dostatečných dodávkách z Brazílie a zároveň na nárůst zásob zmíněného typu kávy na nejvyšší úroveň od března roku 2010. Podle nezávislých zpráv prodali brazilští farmáři k 28.únoru 71% sklizené kávy, což je o 16% méně, než v roce předešlém. Zásoby kávy monitorované burzou ICE Futures U.S. dosáhly k čtvrtečnímu dni předešlého týdne 2,7 miliónů pytlů, což je nejvíce od 5.března roku 2010. Brazilští farmáři by v letošní sezóně měli sklidit 47 až 48 miliónů pytlů. Futures na kávu Arabiku s květnovým termínem dodání oslabil v průběhu minulého týdne na burze ICE Futures U.S. o 3,2%  na cenu 133,10 centů za váhovou libru, nejnižší od června roku 2010.

Měď
Na nejnižší úroveň od 20.srpna loňského roku oslabil v předešlém týdnu na burze Comex spadající do skupiny CME nejaktivnější futures kontrakt na měď. Jednalo se o reakci na zprávy o dostatečných globálních dodávkách a na nárůst zásob na nejvyšší objem posledních devíti let. Zásoby monitorované burzou London Metal Exchange vzrostly od počátku stávajícího roku o 45% na nejvyšší úroveň od listopadu roku 2003. Podle zprávy International Copper Study Group převýšila nabídka rafinovaného kovu globální poptávku v prosinci 2012 o 168 tisíc metrických tun. Jednalo se největší přebytek posledních šesti let. Barclays Plc očekává, že celosvětový přebytek nabídky v letošním roce dosáhne 92 tisíc tun. Futures na měď s květnovým termínem dodání oslabil v průběhu první poloviny týdne na burze Comex o 3,2% až na uzavírací cenu 340,5 centů za váhovou libru. Na konci týdne pak zprávy, poukazující na možnost brzkého vyřešení kyperské krize, byly důvodem posílení mědi o 6,05 centů a poslední obchodní seanci minulého týdne tak měď na burze Comex uzavřela na 346,60 centech za váhovou libru. Od počátku roku oslabil zmíněný kov celkově již o 6%.

Kukuřice
Na úroveň sedmitýdenního maxima posílila v minulém týdnu na burze Chicago Board of Trade spadající do skupiny CME cena kukuřice. Důvodem bylo zastavení přípravných prací před výsevem kukuřice v U.S., a to kvůli mrazu či deštivému počasí. Práce byly zastaveny nebo vůbec nezačaly v hlavních pěstitelských oblastech kukuřice a sóji, a to ve státech Iowa, Nebraska a Illinois. Předpověď dále očekávala sněžení v severních státech Spojených států, a to Wisconsinu a Minnesotě. Futures na kukuřici s květnovým termínem dodání posílil ke čtvrteční seanci na burze CBOT o 16 centů až na uzavírací cenu 733 centů za bušl. Zprávy, podle kterých se američtí farmáři chystají v letošním roce kukuřicí osít největší plochu od roku 1930, byly pak v rámci poslední obchodní seance minulého týdne důvodem oslabení kukuřice na burze CBOT o 6,75 centů na uzavírací cenu 726,25 centů za bušl.

Colosseum a.s.
Robert Černík

Autor článku

Robert Černík  

Články ze sekce: INVESTICE