Pozornost trhů se od Kypru přesouvá k Itálii

27.03.2013 | , Cyrrus
INVESTICE


Obchodování na trzích v Evropě začalo relativně poklidně a navázalo tak na včerejší pozitivní uzavření amerických trhů.Neurčité obchodování vydrželo přibližně hodinu a pak převládla nervozita, která odstartovala výprodeje. Kromě horších makrodat, které byly v průběhu dne reportovány se pozornost trhů zaměřila na Itálii. Neschopnost sestavit vládu, která by pokračovala v reformních opatřeních stávajícího premiéra Maria Montiho, se projevila růstem nervozity i výnosů na italských vládních dluhopisech.

V rámci dnešní aukce italských dluhopisů vystoupal výnos u 5- a 10letých dluhopisů na nejvyšší hodnotu od října loňského roku. Politická situace v Itálii je tak po Kypru dalším důvodem, proč trhy korigují ze svých maximálních hodnot. Do zítřka má lídr středolevé italské koalice Pier Luigi Bersani čas oznámit prezidentovi Napolitanovi, jestli má podporu na vytvoření koalice. Poté bude na prezidentovi, jaké další kroky učiní. Zastánci bývalého premiéra Berlusconiho vyslovili požadavek na rychlé předčasné volby, pokud Bersani selže ve snaze sestavit vládní kabinet a získat pro něj potřebnou důvěru v parlamentu.

V průběhu dne pak byly reportovány makrodata z Evropy i USA, která dopadla hůře než se čekalo. Nejdůležitějším tématem se tak i pro zítřejší den stává politické dění v Itálii a žádosti o podporu v nezaměstnanosti. Během zítřejšího dne by navíc měly otevřít banky na Kypru. Otázkou zůstává, co bude s Kyprem dál. Domnívám se, že současná nervozita může nadále pokračovat a pokud nedojde k nalezení nepravděpodobného politického řešení budou investoři opatrní a zaujmou vyčkávací taktiku.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE