Fortuna: Změna cílové ceny

29.03.2013 | , Cyrrus
INVESTICE


V uplynulém roce se investoři Fortuny zaměřovali hlavně na vývoj kolem loterijního projektu firmy. V první polovině roku jen s nechutí sledovali nárůst ztrát spojených s tímto byznysem a to, jak Sazka s podporou nových investorů vstává z popela a opět se ujímá dominantního postavení na loterijním trhu. Vzhledem k tomu, že v současné době již vedení upouští od svých ambiciózních plánů získat až 20% podíl na trhu s loteriemi do dvou let od jejího spuštění, jsme donuceni přehodnotit i naše očekávání. V následujících letech se tedy výsledky Fortuny nebudou moci opřít o nárůst přijatých sázek z loterie a z nich vyplývajících zisků.

Společnost dle nás postupně celý projekt loterie utlumí, což jde dobře vidět z kroků, které již byly učiněny v druhé polovině loňského roku. Tedy silné zredukování marketingových nákladů spojených s číselnými loteriemi. Nadále se však firma bude dle našich odhadů angažovat v segmentu stíracích losů, což je odvětví, ve kterém se Fortuně daří nad očekávání. Atraktivitu segmentu stíracích losů zvyšuje i fakt, že je tato činnost v porovnání s kurzovými sázkami spojena s mnohem vyššími maržemi.

Vzhledem k segmentu kurzových sázek však půjde jen o doplňkový byznys, přičemž se firma bude dle našich odhadů nadále soustředit na postupný růst na trzích jako je Polsko či Česká republika. Hlavně Polsko vnímáme jako zemi s velkým potenciálem a sama firma nevylučuje další akvizice na tomto trhu.

Kromě změny odhadů hospodářských výsledků doznaly úprav i další parametry v našem modelu ocenění. Vzhledem k poklesu výnosů desetiletých vládních dluhopisů zemí, kde Fortuna působí a které používáme jako benchmark pro určení bezrizikových sazeb, jsme například snížili nastavené úrovně těchto sazeb. Silněji jsme naopak zvýšili rizikové prémie. Kombinací těchto vlivů se oproti předchozí analýze mírně zvýšily vážené náklady kapitálu.

Po provedení všech změn jsme dospěli k dvanáctiměsíční cílové ceně akcie na úrovni 115 CZK. Závěrečný kurz akcií Fortuny na pražské burze ze dne 28. března byl 97 CZK, z čehož vyplývá 19% prostor do naší cílové ceny. Dle metodiky uvedené na konci této analýzy tak stanovujeme investiční doporučení na stupni „Akumulovat“ namísto dříve uváděného „Koupit“.

Kompletní analýza ke stažení zde. zde. (656,68 KB)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE