Shrnutí týdne: Kypr stále hýbe trhy, obilniny strmě klesly

29.03.2013 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Tento týden finanční trhy značně rozhýbaly zprávy z Kypru o tom, že se výrazně mění podmínky, za kterých bankrotují kyperské banky a …

Tento týden finanční trhy značně rozhýbaly zprávy z Kypru o tom, že se výrazně mění podmínky, za kterých bankrotují kyperské banky a prodlužují se bankovní prázdniny až do čtvrtka. Původně měly být vklady menší než 100 tisíc euro zdaněny 6,75%, vklady nad 100 tisíc euro pak sazbou 9,9%. V dalším kole se potom počítalo s tím, že škrty u vkladů nad 100000 euro budou až 30 procent. Nyní podle ministra financí Kypru Sarrise budou škrty vkladů nad 100 tisíc eur až 80%. Důvodem pro to může být informace o tom, že zahraniční vkladatelé během daňových prázdnin vybrali značné množství kapitálu skrz pobočky kyperských bank, které byly otevřené. Trhy také značně ovlivnil výrok šéfa Euroskupiny Jeroen Dijsselbloema, který potvrdil, že vkladatelé by se mohli podílet na krachu dalších bank v eurozóně. Ceny akcií evropských bank byly celý týden pod tlakem.
Jednomu z nejrychlejších indikátorů zdraví ekonomiky se daří hůře, než se očekávalo a to i přes pokračující uvolněnou monetární politiku Fedu. Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti v týdnu, který skončil 23. března, vzrostly oproti minulému týdnu o 16 000 na 357000. Podle odhadu analytiků oslovených společností Bloomberg bylo očekávané číslo pouze 340 000. To je za poslední měsíc nejhorší výsledek. Oproti očekávání byl také vyhlášen nižší růst HDP USA za poslední kvartál. Očekávaná hodnota byla 0,5 procenta, ale oznámená hodnota byla pouze 0,4 procenta. Tyto indikátory znamenají, že se v nejbližší době nedá očekávat ukončení uvolněné měnové politiky Fedu.
Ceny „bezpečných“ dluhopisů nadále rostly. Tento týden byly zajímavé například kanadské desetileté dluhopisy, které prorazily trendovou rezistenci.
Cena ropy WTI pokračovala v růstu a dostala se až na pětitýdenní maxima. Zatímco po většinu týdne byl růst hnán do značné míry situací na Kypru, kde se podařilo uzavřít dohodu mezi zeměmi eurozóny, ECB a Kyprem na záchranném balíčku pro tuto ostrovní zemi, ke konci týdne byl růst dán spíše vyšším výkonem amerických rafinerií. Americké ministerstvo energetiky zveřejnilo ve svém reportu informaci, dle níž tamní rafinerie v týdnu končícím 22. březnem pracovaly na 85,7% své kapacity. Tedy o 2,2% více než v předchozím týdnu a zároveň nejvíce za poslední 2 měsíce. Vyšší produkce rafinerií bývá jakousi předzvěstí vyšší poptávky po ropě v následujících týdnech.
Cena obilovin byla ve čtvrtek zásadně ovlivněna pravidelným zveřejněním statistik a odhadů osetí ve Spojených státech. Pěstitelé kukuřice podle odhadů plánují vysadit 97,3 miliónů akrů, což je o 0,1 miliónu akru více než minulý rok a o 6 procent více než v roce 2011. Pokud se prognóza naplní, bude to největší osazená plocha od roku 1936, kdy bylo osazeno 102 miliónu akrů. Cena kukuřice poklesla o 5 procent na 695,25 US centů za bušl. Na burze byl dosažen limitní pohyb o 40 centů. Klíčové pro trh byly podstatně vyšší než očekávané zásoby kukuřice. 1. března byly podle USDA celkové zásoby kukuřice v USA 5,399 miliardy bušlů. Odhady analytiků před zveřejněním statistik byly 4,995 miliardy. Plocha osázená sójou by se měla tento rok mírně zmenšit oproti minulému roku. I tak to bude historicky čtvrtý nejvyšší osev, pokud se předpoklady naplní. Cena sója poklesla o tři procenta. Plánovaná osázená plocha pšenice je 56,4 miliónů akrů, což je o jedno procento více než minulý rok. Cena pšenice propadla o sedm procent. Celková plánovaná plocha osetá bavlnou je podle aktuálních odhadů 10 miliónů akrů, což je o 19 procent méně než minulý rok. Cena bavlny vzrostla o jedno procento na 89,40 centů za libru.
Na pětitýdenní minimum oslabil tento týden na burze ICE Futures U.S. nejaktivnější futures kontrakt na surový cukr. Důvodem byla reakce na známky rekordní úrody, kterou očekávají v novém marketingovém roce farmáři v Brazílii a která by měla dále navýšit globální přebytek zmíněné komodity. Podle analytiků oslovených agenturou Bloomberg by měla produkce cukru v Brazílii v následujícím roce dokonce přesáhnout rekordní úrodu sezóny 2012-2013.

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE