Nepříznivá situace na Maltě

03.04.2013 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Malta je ostrovním státem s HDP přibližně 15,5 miliardy eur. Spolu s Kyprem, Gibraltarem, Lucemburskem a Lichtenštejnskem patří mezi evropské daňové …

Malta je ostrovním státem s HDP přibližně 15,5 miliardy eur. Spolu s Kyprem, Gibraltarem, Lucemburskem a Lichtenštejnskem patří mezi evropské daňové ráje. Malta ovšem není zcela bez daní. Příjmy jsou zde zdaněny paušální sazbou 15%, ovšem příjmy maltských obyvatel ze zahraničí jsou od daně osvobozeny. Otázkou, která se při krizi na Kypru nabízí, je, zda se podobný scénář nebude opakovat v podobných zemích.

Malta je dlouhodobě sužována rostoucím zadlužením a přetrvávajícími schodky rozpočtu.

Příjmy mínus výdaje v miliónech EUR (Zdroj: Central bank of Malta)

Změna vládního dluhu vykazuje rostoucí tendenci od roku 2003 s jedinou výjimkou, a to v roce 2006. (Zdroj: Central bank of Malta)


Celkový hrubý vládní dluh Malty prudce roste již od roku 1985 (Zdroj: Central bank of Malta)

V bankovní historii Malty se vyjímá rok 1973, kdy chabá situace předcházející vzniku banky Valletta, spustila tamní run na banky.

Bank of Valletta je jedním ze tří největších tamních bankovních institucí. Její předchůdkyně NBM (National Bank of Malta) byla hlavním věřitelem v oblasti nemovitostí a cestovního ruchu. Do velkých potíží se dostala vinou mezinárodního ekonomického zpomalení a díky ropné krizi. Své vklady v centrální bance musela NBM snížit z původních 32,4 milionů dolarů na pouhých 1,6 milionů dolarů. Současně vzrostla na konci roku 1972 základna klientských vkladů na 102 milionů dolarů. V likvidních a téměř likvidních aktivech držela 34,3 milionů dolarů, což odpovídalo 25% splaceného kapitálu. Run na banku kulminoval 10. prosince 1973 výběrem 2,7 milionů dolarů. Následně byla banka znárodněna.

24. března 1974 pak vznikla banka Valletta na základě nuceného vyvlastnění akcionářů NBM.

Může se situace z roku 1973 opakovat?
Statistické údaje banky z roku 2012 nejsou příliš povzbudivé. Depozita banky Valletta u centrální banky tvoří pouze 296 milionů dolarů. Kyperská Bank of Cyprus před svým kolapsem měla uloženo 265,4 milionů dolarů.

Data z výroční zprávy banky z roku 2012 (Zdroj Bank of Valleta)

Údaje o kapitálu zajištěném nemovitostmi připomínají pozici národní banky Malty v roce 1973. Dle statistik o sčítání lidu z roku 2005 je na Maltě 53 000 volných bytů. Boom bydlení na Maltě vrcholil v letech 2005 až 2007 jehož motorem byla vlna imigrantů britské a irské komunity, stejně jako na Kypru. V první polovině roku 2008 poklesly ceny bytů klesly cca o 10%. Následně klesaly až do roku 2011.

Ceny nemovitostí na Maltě (Zdroj Times of Malta)
 

Malta má tedy zřejmě nakročeno podobným směrem jako Kypr a ukazuje se že bankovní základy maltských bank nejsou příliš optimistické. Zvláště, když je situace podobná jako v roce 1973.

 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE