Jen propadá po ohlášení kvantitativní a kvalitativní monetární expanze

04.04.2013 | , HighSky Brokers
INVESTICE



Jen k dolaru padá o 2,6% d/d na 95,5 po oznámení japonské centrální banky kvantitativní a kvalitativní expanze monetární politiky s cílem  dosažení cíle 2,0% inflace. Expanze bude mít tentokrát podobu kontroly a expanze peněžní báze. Boj také  posílí nákup japonských státních dluhopisů zejména s delší dobou splatnosti.



Trh v uplynulých týdnech po překonání důležitého rezistenčního pásma 94,5 – 95,0 zatím potvrzuje dosavadní půlroční růstový trend. Dost možná ale může jít o komplexní rozsáhlou tvorbu významného vrcholu před očekávanou významnější korekcí a přízpůsobení extrémně překoupeného týdenního RSI. Hlavními rezistencemi jsou 95,7, 96,1 a 96,7 s dlouhodobými cíli: 100,1 a 101,5. Hlavními podporami jsou 94,3, 92,5, 91,9 a pásmo 90,9-91,0.



usdjpy, denní komentář



Trh dnes zpozorní také v souvislosti s vystoupením šéfa Fedu Bernankeho na téma ekonomika (16.30 SEČ). V posledních vystoupeních Fed spíše potvrzoval pokračování dosavadní ultraexpanzivní monetární politiky. Lze předpokládat, že vystoupení nebude s předchozí rétorikou v kontrastu hlavně vzhledem ke zprávám pokračující dluhové krize eurozóny a posledním nepřesvědčivých informací z ekonomiky.



Dluhopisové a komoditní trhy, zejména pak trh zlata ale také jen vůčiu dolaru dlouhodobě těžily hodně z odhodlání a konzistence ujišťování Fedu dlouhodobě ultraexpanzivní monetární politiky a očekávání velmi výhodných finančních podmínek. Toto přesvědčení a očekávání se vzhledem k nejistotám v globální ekonomice stále může naplnit nicméně sebejistota trhů dostala začátkem roku se zveřejněním zápisu ze zasedání Fedu o hlavní úrokové sazbě 11.-12.prosince jako blesk z čistého nebe vážné trhliny. Pro trhy bylo šokem poznání významného názorového posunu, že v rámci Fedu mezi některými členy výkoného tělesa citelně posílil názor redukce monetární expanze již v tomto roce! Jistě to letos minimálně poznamená obchodování na finančních trzích byť se Fed snažil v dalších týdnech ujišťovat o preferenci stávajícího kursu současné monetární politiky a trvání velmi přiznívých monetárních podmínek v dalších letech (prohlášení a zápis k lednovému rozhodnutí o hlavní úrokové sazbě respektive vystoupení a prezentace pololetní zprávy monetární politiky šéfa Fedu Bernankeho v kongresu v únoru) a uklidňovat oprávněně rozjitřené očekávání trhu se snahou tlumit jejich přizpůsobení. Pokračování tišící doktríny nahrála taky další eskalace napětí situace v Evropě, kterou Fed významně zohledňuje do svých výhledů. Trhy nicméně cítí, že změna kursu monetární politiky může přijít výrazně dříve než se zdálo ještě před několika týdny. Poslední kapkou zatím hořkého likéru pro dluhopisový trh jsou poslední nad očekávání lepší zprávy ekonomiky a trhu práce.



Josef Kvarda

Analytik

HighSky Brokers 


Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE