Odpolední analýza EUR/USD

11.04.2013 | , BOSSA
INVESTICE


Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA klesl minulý týden a dokázal překonat původní odhady. Dnešní výsledek tak trochu ulevil obavám ze zhoršujícího se stavu na trhu práce, který byl zasažen pátečním reportem o nových místech mimo zemědělský sektor, kde americká ekonomika dokázala vytvořit pouhých 88 000 míst.

Počet žádostí o podporu klesl o 42 000 na celkových 346 000. Jde o největší mezitýdenní propad od poloviny listopadu. Ekonomové očekávali mírnější pokles k 365 000. Výsledky z žádného státu nebyly tentokrát odhadovány a tak je dnešní výsledek přesný. 4týdenní pohyblivý průměr měřící počet nových žádostí se zvýšil o 3 000 na 358 000. Počet Američanů pobírajících dlouhodobě podporu v nezaměstnanosti klesl o 12 000 na 3,08 milionu. Ekonomové zatím nespatřují zásadní vliv škrtů v rozpočtu, které začaly platit 1. března na pracovní trh.

Importní ceny v USA klesly minulý měsíc o 0,5 procenta a nenavázaly tak na únorový revidovaný růst o 0,6 procenta. Ekonomové tentokrát na bod přesně určili míru poklesu o půl procenta. V meziročním srovnání poklesly ceny importovaného zboží o 2,7 procenta.

Měnový pár EUR/USD, který v posledních dnech silně posiloval, momentálně nemůže najít dostatek sil k překonání Fibonacciho hladiny 38,2. Tato silná rezistence již v minulosti dělala trhu problémy a i nyní má potenciál k zastavení býků. Naopak proražení této hladiny by přineslo jasnou zprávu, o převaze eura a trh by se pravděpodobně pokračoval v nastoleném trendu.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE