Americký dolar se přibližuje k důležité hladině

12.04.2013 | , BOSSA
INVESTICE


Americké maloobchodní tržby nezažily v březnu dobrý měsíc, když kontraktovaly o 0,4 procenta. Výsledek negativně překvapil jak trh, tak i ekonomy, kteří predikovali stagnaci. Maloobchodní tržby zůstávají od začátku roku vysoce volatilní a je jen spekulací, zda byl březnový pokles způsoben úspornými opatřeními nebo jde o výkyv na trhu. Březnový pokles má hlavně na svědomí prodej automobilů, který klesl o 0,6 procenta a 1,6 procentní propad v prodeji elektroniky. Maloobchodní tržby očištěné o ceny automobilů, benzinu a stavebního materiálu (Core detail sales) klesly v březnu o 0,2 procenta.

Prodejní ceny výrobců (PPI) zaznamenaly v březnu největší propad za posledních 10 měsíců. Hlavní příčinou byl propad cen pohonných hmot. PPI index klesl meziměsíčně o 0,6 procenta a nedokázal následovat únorový 0,7 procentní růst. Ekonomové očekávali mírnější 0,2 procentní pokles. V meziročním srovnání podražily velkoobchodní ceny o 1,1 procenta. PPI index vzrostl meziročně o 1,7 procenta.

Index amerického dolaru se i nadále drží v klesajícím trendovém kanálu a má znovu namířeno k modře vyznačené supportní zóně. Střednědobě se dolar nachází v konsolidační fázi mezi hladinami 69,50 a 68,70 a přeje tedy spíše netrendovým obchodníkům. Pro významnější pohyb a pokračování v dlouhodobém trendu bude potřeba nejprve opustit pásmo konsolidace.

BossaUSD

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE