Ranní komentář k EUR/USD a situaci na trzích

18.04.2013 | , BOSSA
INVESTICE


Americká centrální banka (Fed) včera zveřejnila svoji Béžovou knihu, která informuje o stavu tamní ekonomiky. Americká ekonomika se dočkala mírného růstu od konce února do začátku dubna, když se ji podařilo dosáhnout dobrých výsledků ve stavebním sektoru a zvýšit ceny bydlení. Včerejší kniha je o něco pozitivnější než ta předcházející, hlavně díky expanzi v Dallasu a New Yorku. Fed zatím neplánuje měnit 3. kolo kvantitativního uvolňování a i nadále bude měsíčně pumpovat 85 miliard dolarů do ekonomiky.

Italský parlament dnes bude volit nového prezidenta. Giorgio Napolitano ukončí své vládnutí 15. května a určitě nebude lehké za něj najít náhradu, protože italská povolební situace je velmi komplikovaná a stále se nedaří obsadit premiérské křeslo. Německá centrální banka Bundestag bude dnes hlasovat o schválení finanční pomoci Kypru.

Evropská měna se včera výrazně propadla, když šéf Bundesbanky a člen vedení Evropské centrální banky Jens Weidmann připustil, že se dá očekávat snížení úrokové sazby ze současných 0,75 procent.

Negativní nálada o obavy z globálního ekonomického růstu po pondělních nepříznivých čínských datech pokračuje, poté co včera Mezinárodní měnový fond (MMF) ponížil výhled růstu globální ekonomiky o 0,2 procenta na 3,3 procenta. Výhled pro rok 2014 zůstává zatím na nezměněné úrovni 4 procenta. HDP USA by si letos měl polepšit o 1,9 procenta. Naopak eurozónu dle MMF čeká propad o 0,3 procenta. Čína by i navzdory slabším číslům za první kvartál měla posílit o 8 procent v roce 2013.

Korekce pokračuje i na amerických akciových indexech, pro které by tento týden mohl být nejhorším v roce 2013. Cena akcií společnosti Apple spadla pod 400 USD poprvé od prosince 2011, poté co se objevily zprávy o nižší poptávce po Ipadu mini. V průběhu americké obchodní seance pokračoval i výprodej na ropě. Poptávka po černém zlatě klesá z důvodu obav o globální růst.

Dnes začíná dvou denní summit zemí G20, na kterém budou největší ekonomiky světa hledat „zlatou“ střední cestu mezi úspornými opatřeními a stimulačními programu. Mluvit se bude i o novém měnovém programu Japonska, který se přestává líbit některým zemím, protože ohrožuje jejich exportéry. Z makroekonomických dat bude dnes zveřejněn německý index IFO, britské maloobchodní tržby a Španělsko bude prodávat dluhopisy.

EUR/USD se dostalo na 4hodinovém grafu do netrendové formace. Dokázalo vytvořit vyšší vrchol, na který trh reagoval vytvořením nižšího dna. Rozhodující hladinou zůstává Fibonacciho návratnost 38,2, které se dostává od trhu silné reakce. Včerejšímu výprodeji napomohla medvědí divergence na MACD. Pro hlubší výprodej potřebují medvědi překonat support Fibonacciho hladiny 23,6.


Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE