Dodavatelé Applu věstí slabší výsledky

18.04.2013 | , Fio banka
INVESTICE


Akcie společnosti Cirrus Logic, která dodává audio čipy pro výrobu iPhonů a iPadů a zhruba 90 % jejích tržeb je závislých na Applu, včera zažily masivní pád o 15,7 %. Důvodem bylo oznámení o nárustu zásob, nižší předběžné tržby a zhoršení prognóz pro zisk. Další z velkých dodavatelů, Hon Hai Precision Industry, zveřejnil tento měsíc největší pokles tržeb za posledních 13 let. Informace z dodavatelské sítě Applu jsou často považovány za jakési 'předstihové ukazatele' hospodářských výsledků tohoto technologického giganta z amerického Cupertina. Společnost však tyto informace zpravidla nikdy nekomentuje.
Wall Street se ke zprávám staví negativně. Analytik Peter Misek z Jefferies se nechal slyšet, že tyto informace naznačují velký pokles tržeb a očekává, že uvedení nového modelu iPhonu bude zpožděno. Goldman Sachs předpokládá, že hospodářské výsledky 'jablečné společnosti', které budou odhaleny již příští úterý budou pod konsensem trhu.
Spekuluje se, že firma ztratila po smrti Steva Jobse schopnost inovovat, ale na druhou stranu proti tomuto tvrzení stojí četné zprávy o chystaných novinkách (hodinky, televize) a nových patentech jako je například ohebný displej. Podaří se Applu chytit v tomto vysoce konkurenčním prostředí druhý dech nebo má již nejlepší časy za sebou? Vypadá to, že tento rok bude pro společnost zásadní.

Akcie (AAPL) od svého vrcholu z 21. září loňského roku, kdy se začal prodávat iPhone 5, ztratily více než 40 %. Včera se podívaly pod hranici 400 dolarů, ale nakonec uzavřely na 402,8 dolarech.

Zdroj: Bloomberg, Associated Press, Marketwatch


David Krejča
Fio banka, a.s.

Autor článku

Krejča David

Články ze sekce: INVESTICE