Amerika se zaměřuje na zemní plyn

18.04.2013 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Obamova administrativa a americká veřejnost mají před sebou důležitou volbu. A to zda více prosazovat spotřebu zemního plynu v dopravě, nebo zůstat …

Obamova administrativa a americká veřejnost mají před sebou důležitou volbu. A to zda více prosazovat spotřebu zemního plynu v dopravě, nebo zůstat závislí na benzínu a dodávkách ropy ze zahraniční.
Současná americká vláda se ve svojí energetické politice soustředí na tyto hlavní strategie:
• "Čisté uhlí"
• Elektrická vozidla
• Etanolová nařízení
• Standardy pro účinnost paliva ve vozidlech
• Energetická účinnost

I přes miliardy dolarů amerických daňových poplatníků energetická a environmentální politika nefunguje ideálně, i když by se dalo tvrdit, že strategie je úspěšná, protože za Obamovy éry emise CO2 klesly. Na tomto snížení mají zásluhu nejenom Obama a jeho tvůrci energetické politiky, ale i slabší ekonomika.

Graf: Emise CO2 v milionech metrických tun produkované v USA (Zdroj: EIA)


Strategie "čisté uhlí" je mýtus a protimluv. I přes masivní vládní dotace se nestala realitou a pravděpodobně se nikdy nestane.

Strategie cenově dostupných a spolehlivých elektrických vozidel, jejichž pohonem bude pouze baterie, se také nenaplnila. Opět platí, že přes masivní vládní dotace strategie zanechala za sebou jen pár bankrotů společností, jako jsou například A123 Systems, Fisker Automotive a další. Automobil Chevy Volt od automobilky General Motors byl také spíše zklamáním a zdá se, že množství prodaných vozů od velkých společností, jako jsou Nissan a Tesla, bude i nadále nepatrné.

Co se týče etanolových nařízení, tak zde si většina lidí uvědomuje jejich zatížení na životního prostředí vedlejšími účinky, přesto Obamova administrativa, stejně jako Bushova administrativa před ním, pokračuje ve snaze tato nařízení zdvojnásobit.

Výsledek strategie pro zvýšení účinnosti paliva ve vozidlech je také sporný, neboť snížení emisí bylo dosaženo spíše kombinací slabé ekonomiky, vyšší nezaměstnanosti a vysokých cen benzínu.

Ropa
Přes veškeré mediální zprávy o zvýšené produkci ropy v USA se ceny benzínu za rok 2012 držely na rekordních úrovních okolo 3,6 USD za galon. Dovoz ropy nadále tvoří největší část amerického obchodního deficitu: Za rok 2012 USA zaplatily 434 miliard dolarů za ropu ze zahraničí. Za únor 2013 činil import ropy 267 milionů barelů, a to za cenu 30 miliard dolarů.

Zemní plyn může hodně změnit
Největší prostor pro snížení emisí CO2 v USA je, samozřejmě, v dopravě. Významně by pomohlo také nahrazení uhlí zemním plynem ve výrobě elektrické energie. EIA uvádí, že provozovatelé elektráren v minulém roce pravděpodobně odstavili 7,9 gigawattů uhelné výrobní kapacity. To představuje 2,5 procent veškerého instalovaného výkonu uhelných elektráren na počátku roku 2012. V roce 2011 bylo odstavených 2,6 GW

Co se týče dopravy, tak vozidla na zemní plyn emitují o 30% méně CO2 než ta benzinová a dieselová. Ceny zemního plynu jsou nižší. Průměrná cena CNG v USA činí 2,1 USD za galon. Naproti tomu průměrná cena nafty je 4,03 USD za galon. Plynu pak také nahrává do karet projekt NGV (vozidla na zemní plyn), což je podpora ve formě budování čerpacích stanic a koridorů pro podniky, které se rozhodnou přejít na tento druh paliva.

Obrázek: Mapa čerpacích stanic LPG a silničních koridorů (Zdroj: EIA)

 

Zemní plyn je jediným domácí fosilním palivem USA, které je schopno výrazně snížit závislost na dovozu ropy ze zahraničí. Bohužel i přes pozitivní dopad, kterého by zemní plyn dosáhl v oblasti snižování emisí a spotřeby ropy, je tempo změn příliš pomalé.

 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE