Shrnutí týdne: Akciové indexy klesaly, zlato po propadu nabírá dech

19.04.2013 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Akciový index S&P 500 zažil nejhorší týden za posledních deset měsíců, když od začátku týden oslabil o 2,8 procenta. Dow Jones Industrial …

Akciový index S&P 500 zažil nejhorší týden za posledních deset měsíců, když od začátku týden oslabil o 2,8 procenta. Dow Jones Industrial Average (DJI) propadl o 33,40 bodů na 14503,74. Důvodem propadů bylo zveřejnění špatných hospodářských výsledků velkých amerických firem. Zlato v pondělí zakončilo svůj rekordní propad a od úterý pravidelně posiluje a v pátek dokázalo překonat hranici 1400 dolarů za unci.


Cena ropy Brent propadla v pondělí v reakci na zprávy o nižším než očekávaném hospodářském růstu v Číně pod hranici 100 dolarů za barel a tento nadále oslabuje. Ropa tak pokračovala ve zlevňování, které začalo v polovině února z úrovně 119 dolarů za barel. Cena ropy klesá v důsledku rekordních zásob v Americe a horšího než očekávaného světového růstu ekonomiky. Aktuální zásoby 387,6 miliónů barelů se přibližují k historicky rekordním hodnotám z července 1990, které byly pouze o 0,4 miliony barelů vyšší, než jsou současné hodnoty. Důvodem rostoucích zásob je vysoká produkce ropy, která dosahuje 7,2 milionu barelů denně, tedy nejvíce od roku 1992. Přitom spotřeba pohonných hmot, jakožto nejdůležitějšího ropného produktu, spíše klesá.

Čtvrteční údaje o zásobách plynu poslaly jeho cenu na desetiměsíční maxima. Zásoby vzrostly o 31B, ale analytici očekávali růst zásob o 35B. Růst plynu podpořila i společnost Goldman Sachs, když ho doporučila svým klientům k nákupu.


Po drastických propadech minulý pátek a toto pondělí začalo zlato stabilně posilovat. Zlato nebylo schopné přesvědčivě překonat psychologickou hranici 1350 dolarů za unci, a to posílilo zlaté býky. Současná příznivá cena zlata jednak láká mnohé investory k levným nákupům a též citelně stoupla poptávka po zlatých špercích, které pochopitelně též díky propadům zlevnily. The China Gold Association potvrdila, že maloobchodní prodeje šperků v Číně toto pondělí i úterý utěšeně rostly. Stejně tak All India Gems & Jewellery Trade Federation oznámila, že poptávka po špercích v Indii je nyní zatím v tomto roce nejvyšší.


V tomto týdnu jsme taky zažili další propad mědi. Hlavním faktorem byl vývoj globální ekonomiky. Mezinárodní měnový fond očekává růst globální ekonomiky pro letošní rok tempem 3,3%. Přitom ještě lednový odhad počítal s růstem o 3,5%. Též se stále zhoršují výhledy pro Čínu, která je největším spotřebitelem mědi na světě. Další ranou pro měď byla zpráva o katastrofálních prodejích aut v Evropě. Ty jsou nyní nejhorší za posledních 20 let.


Sojové boby pokračovaly v růstu druhý týden poté, co se zvedla poptávka po americkém exportu kvůli zpožděným dodávkám z Brazílie. Ministerstvo zemědělství USA ohlásilo, že vývoz vzrostl o 48% na téměř 567 000 tun. Jedná se také o reakci na stop stav dodávek sóji ze strany amerických farmářů, čekajících na vyšší výkupní ceny. Další příčinou je studené počasí, jež brání prosychání půdy a zpožďuje tak letošní výsev v oblasti amerického středozápadu. Ve čtvrtek však měď narazila na značnou cenovou rezistenci a v pátek otevřela propadem, který vrátil její cenu na úroveň z minulého týdne.

Čínská vláda započala aukční prodej státních rezerv bavlny z minulého roku. V aukci nabídla celkem 2431 metrických tun bavlny. Do akce půjde také blíže nespecifikovaný objem bavlny dovezený v roce 2011. Čínská vláda plánuje do konce července prodat 4,5 miliónů tun bavlny ze svých rezerv, což je více než se očekávalo.

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE