Pravidelný týdenní komentář k trhu

19.04.2013 | , Atlantik FT
INVESTICE


...

...

Uplynulý týden se nesl ihned od začátku ve znamení horších makroekonomických dat z Číny (HDP za 1Q13 růst o 7,7 % vs. oček. 8,0 %), který jen podpořil výprodej na komoditách a především na sledovaném zlatu. Zlato během týdne propadlo i o 300 dolarů na 1320 USD/oz, ale ke konci týdne se stabilizovalo na 1400 USD/oz. Kromě komoditního scénáře byla v hledáčku investorů samozřejmě i výsledková sezóna pro uplynulý týden se zaměřením na bankovní a technologický sektor. Výsledková sezóna prozatím přináší relativně lepší data, kde přes 70 % společností prozatím překvapuje na čistém zisku a 49 % na tržbách. Samozřejmě jde zatím o malý vzorek (103 firem z indexu S&P 500). Domácí index PX zaznamenal 3,7% mezitýdenní propad na 942 bodů.

 

Z domácích zpráv jsme sledovali dění okolo Fortuny, která v úterý oznámila návrh na výplatu dividendy překvapivých 0,67 EUR (17,2 Kč/akcii). Výše dividendy překvapila i optimistická očekávání o případné výplatě zadržených zisků (celkově 12 Kč), o které se dříve spekulovalo. Jen připomínáme, že současný návrh představuje 17% hrubý div. výnos. Poslední den s nárokem je 6.6.2013. Titul ukončil páteční seanci na 102,1 Kč (+3,0 % t/t).

V úterý poslanci evropského parlamentu neschválili podpoření trhu s emisními povolenkami. Cena CO2 povolenky spadla o 35 % na 3 EUR/t a cena elektřiny o -3,2 % na 39,5 EUR/MWh. Toto rozhodnutí ovlivnilo celý sektor výrobců elektřiny včetně ČEZu. Titul umazal za týden 4,3 % na 565 Kč.

Zprávou týdne bylo i čtvrteční oznámení provozních dat společnosti NWR. Objemy za 1Q13 s propadem zhruba 10 % r/r byly dle očekávání. Rovněž ceny pro 2Q13 s nejvíce sledovaným koksovatelným uhlím za 104 EUR/t byly dle očekávání. Co investory hlavně zklamalo bylo nepotvrzení výhledu a jeho pravděpodobné snížení v nejbližší příležitosti (oček. výsledky za 1Q 16.5.2013). Titul ztratil 21,7 % t/t na 51,7 Kč.

Ze spíše technických zpráv jen doplníme, že KIT Digital vyhlásil ochranu před věřiteli a dojde ke strategické restrukturalizaci. Po restrukturalizaci vznikne nová společnost s potenciálně hodnotnými aktivy z KITD a 90% akcionáři budou stávající velcí akcionáři KITD. Minoritní akcionáři se budou moci kapitálově podílet na reorganizaci, ale stále za nejasných podmínek.

Vedle toho se v pondělí (15.4.) obchodovaly akcie KB bez nároku na dividendu 230 Kč/akcie a ve středu se obchodovaly bez nároku na hrubou dividendu 900 Kč/akcii akcie Philip Morris ČR.

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla Fortuna (+3,0%, 102,1 Kč). Titul reagoval pozitivně na ohlášení vysokého návrhu na hrubou dividendu 17 Kč/akcii, což představuje 17% hrubý dividendový výnos. Naopak největší týdenní propad zaznamenaly akcie NWR (-21,7 %, 51,7 Kč). NWR oznámilo provozní data, která byla v souladu s očekáváním, ale nepotvrdilo výhled, což je většinou investory vnímáno jako nepříznivá informace, protože zvyšuje riziko budoucího vývoje. Navíc s novou prognózou pravděpodobně přijde i úprava modelů investičních analytiků.

Příští týden se bude sledovat pokračující výsledková sezóna. Například v úterý Arch Coal, středa Credit Suisse, Heineken, Daimler, Novartis, Barclays, Iberdrola, Barrick Gold, čtvrtek pak Bayer, Fortum, Exxon Mobile, Mail.ru Group, Amazon a v pátek BASF, Total či Gazprom. Různorodé výsledky mohou působit na volatilitu trhu se zaměřením na páteční HDP USA za 1Q13, které považujeme za stěžejní indikátor pro příští týden.

Z domácích společností se zaměříme na začínající výsledkovou sezónu. Kde ve čtvrtek zveřejní svá čísla Unipetrol. Očekáváme, že za první čtvrtletí by mohla firma zveřejnit zhruba provozní nulu, což by mělo být investory vnímáno neutrálně.

Z makroekonomických událostí se zaměříme na čínská data v úterý a to PMI průmyslu dle HSBC, kde se čeká 51,4 vs. předešlé 51,6 bodu. V USA pak středeční objednávky dlouhodobé spotřeby (oček. -2,9 po +5,6 %) a páteční HDP za 1Q13 s očekáváním +3,0 % po +0,4 % za 4Q12. V průběhu týdne budou zveřejňována data z trhu nemovitostí. V Německu se zaměříme na PMI průmyslu i služeb, kde se nečeká výraznější změna a středeční index IFO (očekávání německých firem), kde se čeká drobný pokles.

Autor článku

Milan Vaníček  

Články ze sekce: INVESTICE