Ranní přehled nejdůležitějších událostí z finančních trhů

24.04.2013 | , BOSSA
INVESTICE


Centrální banka Japonska (BOJ) zachovala svoji monetární politiku na stejné koleji, na které jela dosud. Cílem je dosažení 2 procentní inflace v příštích dvou letech, pomocí masivního stimulačního programu. Zatím se však jeví, že plán o růstu inflace nebude naplněn, protože například japonské spotřebitelské ceny v březnu klesly o 0,5 procenta v meziročním měření.

BOJ má však ve svém čele Haruhiko Kurodu, muže který je odhodlaný svůj cíl splnit za jakoukoliv cenu. Tento měsíc prohlásil, že BOJ napumpuje do ekonomiky více 1,4 miliardy amerických dolarů a tím se dokáže zvýšit inflaci.

Měnový pár USD/JPY ani na podruhé nezvládl překonat rezistenci 100 a zatím to vypadá, že má namířeno k supportu 96,59. Trh se z dlouhodobého hlediska připravuje na překonání magické hranice 100, která by však mohla ještě několik dnů zůstat neohrožena a iniciativu by alespoň intradenně převzali medvědi.


Americký trh práce včera dostal příjemnou zprávu, když počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti klesl o 16 000 na sezóně upravených 339 000. Ekonomové očekávali 351 000 žádostí. Díky pozitivním číslu z trhu práce se podařilo americkému akciovému trhy zakončit v černých číslech již pátý den v řadě.

Z dnešních makroekonomických dat budeme sledovat hlavně dosaženou výši HDP v USA za první tři měsíce letošního roku. Aktuální odhady analytiků mluví až o možném 3 procentním mezikvartálním růstu.

Výsledky HDP budou pečlivě sledovat i obchodníci s ropou, která již opět získala to, co v minulotýdenním výprodeji ztratila. Právě ekonomické výsledky země, která je největším konzumentem této suroviny, mohou výrazně ovlivnit její další vývoj.

Včera data HDP zveřejnila rovněž Velká Británie, jejíž ekonomika v prvním čtvrtletí 2013 vzrostla o 0,3 procenta, čímž se vyhnula recesi, na což přirozeně reagovala libra růstem.

Zlato včera dosáhlo svého 10denního maxima, růst byl podpořen oslabeným dolarem a stagnující cenou ostatních komodit. Dobrou náladu také podpořila zpráva Mezinárodního měnového fondu o Rusku a Turecku, tedy zemích, které se rozhodli zvýšit své zásoby této komodity.

Zlato dokázalo překonat první významnou rezistenci Fibonacciho hladiny 23,6 a míří k hladině 38,2, která se nachází u ceny 1 500. Kolem této hladiny se očekává vyčerpání této korekce, které jak se zdá dochází dech už nyní. Oscilátory by už chtěly opustit přeprodanou polohu a vyplatí se tak počkat na potvrzení o pokračování trendu a reakci na vyznačené rezistence.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE