Norský státní investiční fond vydělal v 1Q 37 miliard USD

26.04.2013 | , Fio banka
INVESTICE


Norský státní investiční fond, největší SWF na světě, vydělal v prvním kvartálu 219 miliard norských korun (37 miliard amerických...

...dolarů) díky růstu cen akcií v období bezpredentních stimulů centrálních bank. Americký Fed nakupuje v současnosti na trhu státních dluhopisy a MBS za 85 miliard dolarů měsíčně. Kvantitativní uvolňování se stalo nástrojem také Bank of England. Bank of Japan oznámila časově neomezené nákupy finančních aktiv od začátku příštího roku a ECB má zřízený program neomezených nákupů státních dluhopisů (OMT) na záchranu krachujících zemí eurozóny.

Norský státní investiční fond vydělal v prvním kvartálu 5,4 %. Akcie v portfoliu fondu vydělaly 8,3 %, dluhopisy 1,1 % a investice do realit ztratily 0,3 %.

Akcie tvoří 62,4 % portfolia fondu, 36,7 % je zainvestováno v dluhopisech a 0,9 % prostředků drží fond v realitách. Fond mění alokaci aktiv, přesouvá se z Evropy do emerging markets v Asii a Jižní Americe. Fond dnes rovněž sdělil že zredukoval držení dluhopisů v hlavních měnách (dolar, euro, jen a libra) na 80 % z loňských 90 %. V tomto kvartálu došlo ze strany fondu k prodeji státních dluhopisů Japonska, Rakouska a Francie. Naopak se zvýšil podíl dluhopisů USA, Nizozemí a Německa. CEO fondu dále sdělil, že bylo navýšení držení státních dluhopisů Mexika na 26,2 miliard norských korun z 22,6 miliard. Dále fond investoval do dluhopisů v Kolumbii a nakupoval akcie v Kuvajtu a Ománu.

Největší akciová pozice fondu je ve společnosti Nestlé v hodnotě 36,8 miliardy norských korun. Největší dluhopisový podíl pak zaujímají americké státní dluhopisy v hodnotě 341,8 miliard norských korun, dále dluhopisy Japonska a Německa.

Norsko generuje prostředky pro investice svého fondu díky daním uvaleným na ropu a plyn, vlastnictví ropných polí a dividend z 67% podílu ve společnosti Statoil, největší norské energetické firmy. Norsko je největší producent ropy a plynu ze západoevropských zemí. Z prodeje ropy stát uložil v prvním kvartálu do fondu 60 miliard norských korun. Státní investiční fond investuje v zahraničí, aby nepodněcoval inflaci v Norsku. Formálně fond spadá pod divizi asset managementu centrální banky Norges Bank.

Zdroj: Bloomberg


Lukáš Brodníček
Fio banka, a.s.

Autor článku

Brodníček Lukáš  

Články ze sekce: INVESTICE